ZF 24

Record negativ pentru economia Statelor Unite: Inflaţia atinge 7% pentru prima dată în patru decenii

Record negativ pentru economia Statelor Unite: Inflaţia...

Autor: Andrei Şerbănescu

16.01.2022, 07:31 109

Creşterea preţurilor de consum din SUA a atins în decembrie cel mai rapid ritm din ultimele patru decenii, validând temerile Rezervei Federale cu privire la ameninţarea inflaţiei crescute şi la consecinţele acesteia asupra redresării economice, scrie Financial Times.

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu un ritm anual de 7% luna trecută, o creştere faţă de rata de 6,8% înregistrată în noiembrie.

În pofida ritmului anual mai rapid, creşterea preţurilor de la o lună la alta s-a moderat cu 0,5% în noiembrie şi decembrie, în scădere de la 0,8% în perioada anterioară.

Inflaţia „de bază”, care elimină elementele volatile, cum ar fi alimentele şi energia, a accelerat cu o magnitudine şi mai mare în comparaţie cu ultima citire.

A crescut cu 5,5%, cu mult peste ritmul anual anterior de 4,9%. Aceasta s-a tradus într-o altă creştere lunară de 0,6%, a şasea creştere în ultimele nouă luni, depăşind cifra anterioară de 0,5%, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.

„Nu există nimic în detaliile datelor care să sugere că inflaţia se va estompa într-un mod semnificativ”, a spus Eric Winograd, economist senior la AllianceBernstein.

Datele, care au fost publicate miercuri de BLS, vin la doar o zi după ce Jay Powell, preşedintele Rezervei Federale SUA, a avertizat că inflaţia ridicată este o „ameninţare gravă” pentru redresarea pieţei muncii şi a afirmat intenţiile băncii centrale de a reduce rapid sprijinul politicii monetare.

Datele din decembrie au arătat semne suplimentare că inflaţia creşte într-o secţiune transversală mai largă a economiei şi riscă din ce în ce mai mult să se înrădăcineze. Acest lucru va genera şi mai multă presiune asupra administraţiei Biden cu privire la gestionarea economiei în vederea alegerilor intermediare din 2022.

În timp ce preşedintele SUA a condus o econimie în plină expansiune care a creat peste 6 milioane de locuri de muncă anul trecut, percepţia unei redresări puternica a fost subminată de creşterea preţurilor şi de întreruperile lanţului de aprovizionare.

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că, în timp ce administraţia sa „făcea progrese în încetinirea ratei creşterii preţurilor”, datele au subliniat „că mai este mult de lucru în vederea redresării acestor creşteri”.

Casa Albă a încercat să reducă blocajele din porturile cheie, să reprime comportamentul anticoncurenţial pe anumite pieţe, cum ar fi industria cărnii, şi să încurajeze producţia de petrol la nivel global pentru a reduce preţul benzinei. Cu toate acestea, s-a abţinut de la adoptarea altor măsuri de combatere a inflaţiei, cum ar fi eliminarea tarifelor la importurile din China.

Datele privind inflaţia din SUA au determinat un pivot brusc din partea Fed la sfârşitul anului trecut şi au influenţat pieţele financiare globale de luni de zile. Dar citirea de miercuri, care a fost în mare măsură în conformitate cu previziunile econimiştilor, nu a intrat imediat pe piaţa de 22 de miliarde de dolari a Trezoreriei SUA.

„Fed se confruntă atât cu o piaţă a forţei de muncă care se comportă ca şi cum ar fi mai aproape de ocuparea maximă, cât şi cu o inflaţie ridicată”, a spus Tiffany Wilding, economist la Pimco, potrivit sursei citate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO