ZF 24

Războiul bate la uşă: Oficialii ruşi sunt de părere că discuţiile diplomatice nu vor putea evita declanşarea conflictului armat

Războiul bate la uşă: Oficialii ruşi sunt de părere...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.01.2022, 22:19 22258

Ministrul polonez de externe a declarat joi că Europa riscă să intre în război din cauza tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Ucraina, relatează Reuters.

La Washington, Casa Albă a declarat că ameninţarea unei invazii ruse a Ucrainei rămâne ridicată, cu aproximativ 100.000 de soldaţi ruşi desfăşuraţi la graniţa dintre cele două state.

„Trâmbiţa războiului sună din ce în ce mai puternic”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, după discuţiile cu Rusia la Viena.

În pofida situaţiei tensionate, Rusia a spus că dialogul continuă, chiar dacă pare să conducă spre un punct mort. Miza Rusiei este împiedicarea aderării Ucrainei la NATO şi slăbirea influenţei alianţei în Europa de Est.

„În această etapă, rezultatele discuţiilor sunt cu adevărat dezamăgitoare”, a declarat reporterilor ambasadorul rus Alexander Lukaşevici, după o întâlnire a OSCE, a treia etapă dintr-o serie de discuţii între Rusia şi NATO din această săptămână.

El a avertizat cu privire la posibilele „consecinţe catastrofale” dacă cele două părţi nu ar putea conveni asupra a ceea ce Rusia a numit „linii roşii de securitate”, dar a spus că Moscova nu a renunţat la diplomaţie şi chiar o va accelera.

Anterior, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a declarat forumului de securitate format din 57 de naţiuni: „Se pare că riscul de război în zona OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”.

Rusia neagă planurile de invadare a Ucrainei, dar consolidarea sa militară a forţat Statele Unite şi aliaţii săi să-şi ocupe locurile la masa negocierilor.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că întâlnirile anterioare au certificat „fundătura de la capătul căii diplomatice”, neexistând, din punctul lui de vedere, niciun motiv pentru reluarea discuţiilor.

El a declarat pentru televiziunea RTVI că specialiştii militari ruşi oferă opţiuni preşedintelui Vladimir Putin în cazul în care situaţia din Ucraina se va înrăutăţi, dar nu vor ezista să acorde diplomaţiei o şansă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO