ZF 24

Raport Active Watch: Primăria Capitalei şi-a închis complet porţile. Transparenţa decizională este o excepţie, iar proiectele majore de investiţii lipsesc

Raport Active Watch: Primăria Capitalei şi-a închis...

Autor: Radu Tutulan

26.07.2017, 15:16 1556

Asociaţiile ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), au lansat, miercuri, un raport privind primul an de mandat al Primarului General al Capitalei şi acţiunile întreprinse de Consiliul General al Bucureştiului (CGMB).

Cele trei organizaţii au monitorizat agenda publică promovată de Primăria Capitalei, proiectele de Hotărâre de Consiliu General, transparenţa şi participarea cetăţenilor la procesul decizional, accesul cetăţenilor la şedinţele de Consiliu General şi posibilitatea de a lua cuvântul în faţa Consiliului, timp de un an, din iunie 2016 până în iunie 2017.

„La finalului primului sfert de mandat, constatăm că Primăria Capitalei şi-a închis complet porţile, transparenţa decizională fiind mai degrabă o excepţie. Agenda publică, din prisma hotărârilor de Consiliu General promovate, abundă în decizii administrative, în timp ce proiectele majore de investiţii sau proiectele cu un efect real de îmbunătăţire a calităţii vieţii bucureştenilor lipsesc”, se precizează în comunicatul transmis MEDIAFAX de cele trei organizaţii.

Prima concluzie a raportului arată că din totalul de 569 de Hotărâri de Consiliu General emise în primul an, 210 sunt din domeniul Funcţionare şi Administrativ, 76 sunt proiecte care vizează înfiinţarea de noi structuri, 77 dintre proiecte vizează administrarea patrimoniului construit, în timp ce numai 10 proiecte vizează domeniul social şi cinci dintre ele vizează domeniul transportului public, dar care nu produc încă efecte sesizabile pentru cetăţeni.

„În domeniul social, considerat de Primarul General ca fiind de maximă importanţă, găsim proiecte prezentate ca fiind sociale, dar care, în fapt, nu se adresează unui public vulnerabil din punct de vedere economic (de ex. stimulentele financiare pentru tineri căsătoriţi şi pentru nou născuţi, fără a adăuga criterii sociale). Aceeaşi concluzie se desprinde şi din analiza activităţii în domeniul mobilităţii urbane: un Plan de Mobilitate Urbană a cărui elaborare nu respectă standardele europene, o bandă unică pentru transportul public al cărei eşec este explicat ca fiind o greşeală de comunicare, construcţia unui pasaj al cărui progres este raportat de comunicatele primăriei în procente contradictorii. O mulţime de hotărâri (...) rămân neaplicate din lipsă de norme sau se află în stadiul din analiză sau studiu de fezabilitate: de exemplu înfiinţarea unei bănci de alimente, înfiinţarea unui incubator de afaceri sau sistem wireless în autobuze. În schimb, bucureştenii se pot bucura lună de lună de spectacole, artificii şi de concerte sau sunt atraşi în concursuri precum cel pentru cea mai frumoasă faţadă, pentru logo-ul capitalei sau competiţia tinerilor pescari. La final de primul an de mandat, Primarul General şi Consiliul General poate raporta: 0 km de infrastructură dedicată utilizării bicicletei în Bucureşti, 0 km de benzi dedicate transportului public, 0 mijloace de transport public noi în trafic, 0 locuinţe sociale construite/achiziţionate de Primăria Generală, 0 măsuri pentru care să răspundă nevoii de reducere a poluării pentru e evita infringement-ul de mediu”, se arată în concluziile raportului întocmit de Active Watch, CeRe şi OPTAR.

Criticile vin în contextul în care Municipalitatea tocmai a demarat proiectul de acordare a 5.000 de tichete pentru cumpărarea de biciclete, iar din luna august va plăti şi suma de 1.000 de lei lunar pentru fiecare copil cu dizabilităţi. Mai mult, Gabriela Firea şi soţul acesteia au donat impozitul obligatoriu de 2% OPTAR, una dintre asociaţiile care a participat la realizarea acestui raport.

„Având în vedere gravele disfuncţionalităţi la nivelul Consiliului General şi la nivelul Primăriei Generale, autorii acestui raport consideră că actul de guvernare din Primăria Generală a Municipiului Bucureşti îngrădeşte dreptul cetăţenilor de a se implica în procesul decizional. Practicile şi interpretarea cu rea credinţă a legislaţei aduc prejudicii actului de guvernare local şi interesului public. Având în vedere că nu sunt respectate prevederile minime obligatorii, solicităm consilierilor generali să menţioneze în deschiderea fiecărei şedinţe de Consiliu General care sunt acele proiecte care nu au respectat procedura. În aceeaşi măsură, solicităm Prefectului Capitalei să nu dea avizul de legalitate pentru Hotărârile Consiliului General al Municipiului Bucureşti care au fost adoptate fără respectarea procedurilor legale”, se mai precizează în concluziile raportului.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Primăriei Capitalei au spus că raportul de activitate prezentat de primarul Gabriela Firea, la un an de la preluarea mandatului, conţine realizările Municipalităţii.

În urma lansării raportului, reprezentanţii celor trei ONG-uri s-au strâns, miercuri dimineaţa, în faţa Primăriei Capitalei, pentru a îşi exprima nemulţumirea faţă de activitatea edilului şi a consiliului general.

„Bucureştiul a avut parte de multe petreceri în acest prim an al mandatului aşa că am hotărât să lucrăm şi noi cu aceleaşi instrumente dacă doamnei primar îi plac petrecerile. Am organizat şi noi o petrecere sperând că va fi mai atentă la ce spunem noi. De fapt, facem o treabă serioasă. Lansăm un raport care studiază activitatea de un an al actualului consiliu general şi a primarului, aratăm că am avut parte de foarte multe vorbe goale pe care doamna primar le spunea la televizor ca şi cum s-ar fi întâmplat. Primăria şi consiliul general au lucrat în perfectă obscuritate. Zero benzi pentru biciclete, zero mijloace de transport noi pe stradă, zero proiecte majore, zero locuinţe sociale”, spune un participant la protest.

Oamenii spun că vor continua monitorizarea transparenţei activităţii Primăriei Capitalei.

Jandarmii le-au cerut oamenilor să părăsească zona întrucât nu exista autorizaţie de protest. După mai puţin de o oră, mitingul s-a încheiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO