ZF 24

RAO UES a inceput exportul de electricitate in Romania, de la centrala din R. Moldova

15.07.2007, 15:30 26

Inter RAO UES, operatorul rus de import si export de energie electica, a inceput livrarea de electricitate in Romania, pentru prima data dupa anul 1986, a declarat o sursa din companie, citata de agentia de presa rusa Ria Novosti.
Energia electrica livrata Romaniei este produsa la o unitate din Republica Moldova, a afirmat sursa. "Am semenat recent un contract cu Romania, privind livrarea a 70-90 megawati de electricitate, de la centrala electrica din Moldova, iar acordul stipuleaza posibilitatea de majorarea a acestor exporturi", a precizat sursa.
Contractul are durata de 12 luni si reprezinta un pas important pentru utilizarea mai eficienta a potentialului companiei Inter RAO UES, subsidiara a grupului Unified Energy System (UES), care detine monopolul pe piata ruseasca de electricitate, a mai spus sursa, care a refuzat sa precizeze valoarea acordului.
Uniunea Europeana a interzis statelor membre UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Electricitate) sa importe energie din tari care nu fac parte din aceasta structura, astfel ca E.ON va folosi sistemul "insula". Acesta presupune separarea unei zone din reteaua romaneasca, care ar urma sa fie alimentata cu energie din alta tara. Republica Moldova nu este membra a sistemului UCTE.
Potrivit datelor difuzate de presa de la Chisinau, pretul de export al energiei de la Cuciurgan, din regiunea Transnistria, in Romania va fi de 5 centi pe kWh. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO