ZF 24

Ce propun fermierii pentru reabilitarea infrastructurii de irigaţii: scheme de sprijin pentru ferme să-şi facă sisteme de irigaţii proprii, subvenţionarea echipamentelor pentru udare şi reducerea birocraţiei şi termenelor de accesare a fondurilor europene. În prezent, în România se irigă 322.000 de hectare, iar suprafaţa arabilă este de 9,6 milioane de hectare

♦ În ultimii trei ani au fost făcute investiţii de 110 mil. euro în modernizarea infrastructurii de irigaţii, iar pentru anul acesta sunt prevăzute investiţii de 50 mil. euro.

De trei decenii despre România se spune că este o ţară cu un potenţial agricol imens, iar de câţiva ani cultivă chiar potenţial, căci din 2012 încoace fermierii s-au confruntat an de an cu secetă, care a afectat negativ culturile de cereale şi, implicit, producţiile. Anul acesta 1,6 milioane de hectare de grâu, rapiţă sau secară, plante însămânţate în toamnă, au fost declarate calamitate 100%, căci cantitatea de apă din sol a fost prea mică şi s-au uscat.

În ultimii trei ani au fost făcute investiţii de 110 mil. euro în modernizarea infrastructurii de irigaţii, însă aceasta este în continuare subdezvoltată, având în vedere că în prezent, în România se irigă 322.000 de hectare, iar suprafaţa arabilă este de 9,6 milioane de hectare, arată datele de la Ministerul Agriculturii. „Miniştrii beau apă unii după alţii şi de 30 de ani auzim numai că nu a făcut celălalt. Important e ca oricine e la guvernare să pompeze apă pe canale, să reabiliteze infrastructura de irigaţii. Sau ar trebui să dea un sprijin financiar fermierilor să-şi facă propriul sistem de irigaţii. La o fermă de 100 de hectare am avea nevoie de 50-60.000 de euro“, spune Valentin Popa, un fermier ce cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui sau rapiţă pe 160 de hectare în judeţul Călăraşi.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.