ZF 24

Prognoză neaşteptată a consilierul pe politică monetară al guvernatorului BNR: Suntem aproape de o ajustare economică sau mai rău, de o recesiune

Prognoză neaşteptată a consilierul pe politică...

Autor: Cristian Hostiuc

18.11.2016, 14:35 6565

Lucian Croitoru, consilierul pe politică monetară a guvernatorului BNR, a ieşit vineri cu o declaraţie neaşteptată, conform căreia economia României este în plin boom, mult mai relaxată decât ar trebui să fie din punct de vedere al politicii monetare şi fiscale, ceea ce va aduce o ajustare forţată sau chiar o intrare în recensiune.

“Dacă gap-ul PIB s-a închis acum aproape trei ani şi de atunci a devenit tot mai stimulativ, înseamnă că suntem în plin boom. Aceasta mai înseamnă şi că politica monetară este mai relaxată decât intenţionează să fie, iar politica fiscală relaxată a generat un impuls fiscal, ceteris paribus, mai stimulativ la adresa economiei decât ar fi fost implicat de valoarea alternativă (negativă) a gap-ului PIB. În sfârşit, aceasta ar mai putea înseamnă şi că suntem mai aproproape decât am putea crede, fie de o ajustare care să aducă producţia spre potenţial, fie de o o recesiune, dacă ajustările nu se fac la timp”, a menţionat el într-o opinie scrisă pe blogul propriu şi al Băncii Naţionale.

Isărescu, guvernatorul BNR: „Este crucial să înţelegem cât este de important să păstrăm ceea ce am câştigat cu greu, prin ajustări dureroase“

El a prezentat câteva calcule şi prognoze care l-au determinat să afirme acest lucru.

Poziţia lui nu implică neapărat că este şi poziţia BNR, cu toate că guvernatorul Isărescu şi-a exprimat părerea că economia este supraîncălzită.

Economia României creşte cu o rată de apropape 5% pe an, triplu decât media Uniunii Europene. La nouă luni, creşterea economică a fost de 4,9%.

Măsurile fiscale – reducerile de TVA şi majorările de salarii, au dus la creşterea consumului care are un plus de două cifre.

În acelaşi timp dobânzile la lei sunt la minime istorice ceea ce au contribuit la creşterea creditării.

În 2008/2009 economia României a crescut cu 8%, după care a căzut cu 7% când a venit criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO