Analiză

Producatorii de otel si aluminiu au castigat cel mai mult anul trecut din cresterea preturilor

Producatorii de otel si aluminiu au castigat cel mai mult anul trecut din cresterea preturilor

Click pentru imaginea marita

16.06.2008, 18:58 201

Industria siderurgica romaneasca a resimtit anul trecut din plin cresterea preturilor la carbune si minereu de fier, care s-a tradus ca si pe plan mondial prin profituri mai mari pentru cei care detin zacaminte si marje mai mici pentru companiile din industria prelucratoare.
Ca urmare, pretul otelului a urcat substantial in ultima parte a anului 2007 si inceputul acestui an, alimentat de boomul pietei de marfuri, pe fondul crizei financiare internationale.
"Costurile cu materiile prime au crescut semnificativ anul trecut, peste avansul preturilor la otel. Pe viitor ne asteptam ca lucrurile sa se imbunatateasca si sa recuperam din decalaj", spune Augustine Kochuparampil, directorul general al ArcelorMittal Galati.
Investitiile realizate in anii precedenti de combinatele siderurgice destinate retehnologizarii si modernizarii capacitatilor de productie au echilibrat balanta.
Astfel, cel mai mare producator de pe piata noastra, ArcelorMittal Galati a reusit anul trecut sa-si dubleze profitul, la 97 mil. euro, dupa ce in anul precedent trecuse pe profit, cu 47,2 mil. euro.
La nivelul pietei insa, castigurile s-au mentinut la un nivel similar, producatorii de profile din otel fiind printre cei mai afectati de avansul preturilor la otel. ArcelorMittal Roman a trecut anul trecut pe pierdere, cu 12,1 mil. euro, dupa ce in anul anterior era usor pe profit, cu 2,3 mil. euro.
Industria siderurgica a continuat sa-si reduca numarul de muncitori pe fondul restructurarilor de personal, in conditiile in care retehnologizarile au creat premisele unei eficientizari a activitatii.
Numai de la Mechel Campia Turzii au plecat anul trecut 700 de oameni, in timp ce putinele combinate aflate la un nivel mai avansat de restructurare, precum Artrom Slatina, si-au sporit personalul, ca urmare a punerii in functiune a unei capacitati duble de productie.
Procesul de restructurare la combinatul din Hunedoara a culminat anul trecut cu inchiderea operatiunilor de la Laminorul de sarma si Laminorul de profile usoare, motivul principal fiind cel al rentabilitatii scazute a acestor activitati, segmente unde lucrau circa 280 de salariati.
Grupul ArcelorMittal a anuntat ca va investi in urmatorii 5-6 ani la combinatul din Galati peste un miliard de euro (1,5 miliarde de dolari), bani destinati in principal continuarii procesului de retehnologizare si modernizare, in vederea majorarii productiei si cresterii productivitatii.
Grupul rus Mechel, cu activitati in minerit si siderurgie, si-a asigurat anul trecut pozitia de lider pe piata de otel-beton dupa ce a preluat producatorul din domeniu Ductil Steel Buzau, in urma unei tranzactii in valoare de 142 de milioane de euro.
Ca urmare a acestei miscari, Mechel va putea profita din plin de boomul de pe piata de constructii autohtona, in conditiile in care otelul-beton este cel mai folosit material din domeniu.
Siderurgia romaneasca ar putea fi complet remodelata in urmatorii ani de intrarea pe piata a unui nou jucator important, grupul austriac Voestalpine, care a anuntat ca analizeaza amplasarea in Romania a unei fabrici de otel cu o capacitate de 5 milioane de tone si in care ar urma sa fie investite circa 7 miliarde de euro.
ArcelorMittal ar putea fi astfel puternic concurata, in conditiile in care capacitatea estimata a combinatului Voestalpine dupa constructie ar urma sa fie similara cu cea a combinatului detinut de grupul rus la Galati.
Investitia ar urma sa creeze circa 12.000 de noi locuri de munca si sa absoarba personalul disponibilizat in urma restructurarilor celorlalte combinate din Romania.
Cresterile din industria metalurgiei neferoase s-au mai temperat anul trecut, unele preturi la metale inregistrand o consolidare, in timp ce altele si-au continuat aprecierea puternica din anul anterior in special in ultima parte a anului 2007.
Astfel, afacerile Alro Slatina, liderul pietei, s-au diminuat anul trecut, la 613 mil. euro, pe fondul cererii mai scazute din ultima parte a anului, coroborata cu o tendinta de consolidare a preturilor la aluminiu, in jurul a 2.800-2.900 de dolari pe tona.
Preturile au continuat sa inregistreze fluctuatii puternice, spre finele anului cotatiile de pe piata internationala la nichel si zinc inregistrand o scadere, in timp ce alte metale, precum cositorul sau cuprul si-au sporit avansul consemnat in 2006, preturile urcand din nou puternic spre sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an.
Producatorul de cupru Cuprom Romania si-a consolidat pozitia a doua pe aceasta piata, dupa un avans de 67% la nivelul afacerilor, pana la 277 mil. euro.
"Cu tot crahul la nivelul pietelor bursiere internationale, piata de comodities nu a fost afectata, aceasta fiind privita ca un refugiu pentru investitori", a declarat Horia Simu, directorul general al Cuprom Romania.
El se asteapta ca activitatea companiei sa-si continue dezvoltarea puternica si in acest an pe fondul cererii sustinute de sarma de cupru la nivel european, previzionand un avans de 60% al afacerilor Cuprom, la 600 mil. dolari (437 mil. euro) in 2008. Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o insa producatorul de plumb si zinc Sometra Copsa Mica, cu un avans de peste trei ori la nivelul afacerilor, care au ajuns la 189 mil. euro. Grecii de la Mytilineos au beneficiat astfel de extinderea productiei in conditiile aprecierii semnificative a pretului la zinc, dar si la plumb.
Restructurarile in industrie au continuat anul trecut cu inchiderea temporara, pentru doi ani a producatorului de alumina Alum Tulcea, aflat in proces de retehnologizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO