Business Internaţional

Problemele de pe piata rezidentiala americana se extind peste hotare

16.04.2008, 15:19 21

Colapsul pietei rezidentiale din Statele Unite se transforma intr-un fenomen global, preturile din sectorul imobiliar aflandu-se in scadere din Irlanda si Spania pana in porturile tarilor baltice si chiar in unele parti ale Indiei, scrie International Herald Tribune.
Aceasta incetinire sincronizata, din ce in ce mai evidenta in ultimele luni, afecteaza cresterea economica pe plan mondial, cu consecinte negative nu numai in domeniul rezidential, ci si al locurilor de munca.
In Irlanda, Spania, Marea Britanie si alte tari, pietele rezidentiale aflate in crestere in ultimul deceniu inregistreaza acum scaderi dramatice. Specialistii anticipeaza ca unele tari, cum ar fi Irlanda, se vor confrunta cu o ajustare mult mai pronuntata decat Statele Unite.
Pana la un punct, problemele de pe plan global au aparut ca efect al crizei americane. In contextul in care conditiile finantarii de locuinte si de creditare se inaspresc ca reactie la criza de pe piata americana a creditelor ipotecare subprime, analistii se tem ca alte tari s-ar putea confrunta cu cazuri de imposibilitate de rambursare a creditelor ipotecare si de prescrieri de ipoteci asemanatoare cu cele inregistrate de California, Florida si alte state americane.
Invocand consecintele ample ale crizei ipotecare si a pietelor de credit, Fondul Monetar International si-a redus proiectiile privitoare la cresterea economica globala din acest an si a avertizat ca problemele s-ar putea mentine pana in 2009.
"Problemele cu care se confrunta Statele Unite sunt transmise catre Europa", a declarat Michael Ball, profesor in cadrul University of Reading din Anglia. "Situatia de acum este mult mai grava decat ne asteptam."
In cazul unor tari ca Irlanda, problemele sunt mai acute.
In Europa de Est, cresterea foarte puternica inregistrata de pietele rezidentiale slabeste rapid in intensitate, in conditiile in care vest-europenii tematori nu mai achizitioneaza proprietati in aceasta regiune.
Chiar si mult mai la est, in India si sudul Chinei, preturile s-au oprit din crestere. In conditiile in care pietele de actiuni au scazut dramatic, oamenii nu mai dispun de la fel de multe lichiditati pentru a achizitiona proprietati. Ritmul vanzarilor de apartamente in Hong Kong, recent o piata hiperactiva, a incetinit, iar preturile au inceput sa scada.
In New Delhi si alte parti din nordul Indiei, preturile au scazut cu 20% in ultimul an. Sanjay Dutt, director executiv al biroului din Mumbai al firmei imobiliare Cushman & Wakefield, caracterizeaza fenomenul drept o eroziune a increderii.
In mare parte, fenomenul poate fi pus pe seama legilor gravitatiei: ce urca trebuie sa si coboare la un moment dat. In conditiile in care nivelul scazut al ratelor dobanzii contribuie la intensificarea cresterii artificiale a pietei rezidentiale, spun economistii, extinderea fenomenului de declin al preturilor era de prevazut.
Modul in care acesta va afecta economiile tarilor difera drastic. Irlanda si Spania sunt destul de grav afectate, in timp ce cresterea din India din acest an este asteptata sa coboare cu numai un punct procentual de la nivelul de 9%. In China, efectul ar putea fi chiar mai limitat.
"Daca Fed majoreaza ratele, iar banca centrala a Chinei ii urmeaza exemplul, acest lucru nu conteaza prea mult pentru un taran din China", spune Thomas Mayer, economist-sef pentru Europa in cadrul Deutsche Bank din Londra. "Insa astfel de decizii au o importanta foarte mare pentru intreprinzatorul nou imbogatit din Shanghai."
Aceasta nu este prima criza rezidentiala care se extinde, spune Mayer, insa efectele sale sunt amplificate de pietele financiare. In momentul in care creditele ipotecare americane cu probleme au ajuns in bilanturile bancilor din intreaga lume, problemele din Statele Unite le-au agravat pe cele globale.
De exemplu, in Marea Britanie, a carei piata rezidentiala era una dintre cele mai robuste din Europa, preturile au inceput sa scada rapid din cauza crizei subprime din SUA.
Pana in luna septembrie a fost afectat primul creditor britanic, Northern Rock. O luna mai tarziu, aprobarile de noi credite ipotecare s-au redus cu 31% comparativ cu luna anterioara si pana in noiembrie brokerii imobiliari au inceput sa raporteze primele scaderi de preturi. In martie, preturile medii au scazut cu 2,5%, cea mai pronuntata scadere lunara din 1992, conform creditorului ipotecar HBOS.
"Cresterea preturilor la locuinte era de fapt una mai accentuata aici decat in Statele Unite", spune Kelvin Davidson, economist in cadrul Capital Economics din Londra. "Oamenii ar trebui sa fie mai ingrijorati decat in Statele Unite."
Marea Britanie dispune de cea mai dezvoltata industrie de finantare de locuinte dupa Statele Unite. Volumul datoriilor din sectorul ipotecar ca parte din productia economica totala este mai ridicat aici decat in Statele Unite, conform unui studiu al FMI.
Marea Britanie a procedat asemeni Statelor Unite, "crezand ca preturile vor creste la nesfarsit", spune Allan Saunderson, managing editor al Property Finance Europe.
Totusi, problemele Marii Britanii sunt foarte mici comparativ cu cele ale Spaniei si Irlandei. Investitiile in sectorul rezidential reprezinta 12% din economia irlandeza si 9% din cea spaniola, comparativ cu 5% in Marea Britanie si 4% in Statele Unite, conform FMI.
Constructia de noi locuinte stagneaza, impingand in sus rata somajului.
"Ne gasim in situatia in care preturile scad in Spania pentru prima data", declara Fernando Encinar, fondator al idealista.com, un website imobiliar.
Spania a construit peste patru milioane de locuinte in ultimul deceniu, mai mult decat Germania, Marea Britanie si Franta impreuna.
Preturile medii la locuinte s-au triplat in unele parti ale tarii, in conditiile in care economia spaniola a atras imigranti, iar nord-europenii si-au construit locuinte de vacanta in sudul tarii.
Acum, totusi, mii din locuintele respective sunt goale. FMI estimeaza ca proprietatile sunt supraevaluate cu peste 15%. Speculatorii care considerau ca nu au cum sa piarda din implicarea in sectorul imobiliar spaniol se confrunta acum cu o realitate dura.
Enrich Bueno, director de marketing la Ibusa, o companie imobiliara din Barcelona, declara ca firma sa incheie sase sau sapte tranzactii de vanzare pe luna, comparativ cu 40 cu un an in urma.
Proprietarii isi reduc preturile, spune acesta, insa cei care doresc sa cumpere nu pot obtine credite ipotecare.
Economistii isi reduc estimarile privitoare la cresterea economica a Spaniei, cativa spunand ca aceasta ar putea stagna in aceasta vara. Banca spaniola BBVA estimeaza ca rata somajului va avansa pana la o medie de 11% in acest an, de la 8,6% in 2007, in principal pe fondul scaderii numarului de locuri de munca din constructii.
Irlanda se confrunta de mult cu probleme de acest gen. Preturile medii la locuinte au scazut cu 7% anul trecut, cea mai pronuntata scadere din Europa, conform Royal Institute of Chartered Surveyors, un grup britanic din sectorul imobiliar. O scadere similara ar putea fi inregistrata in acest an.
Dupa o crestere de 16 ani intrerupta numai temporar de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, Irlanda are cea mai supraevaluata piata rezidentiala din randul tarilor dezvoltate, conform FMI. Intr-un raport recent, institutia calcula ca preturile sunt cu 30% mai mari decat ar trebui sa fie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO