ZF 24

Primele date oficiale. Producţia de vin a scăzut sub 5 milioane de hectolitri în 2019 după un declin de 4%. Scăderea e de trei ori mai mică decât media mondială. Pe piaţa de România sunt 250 de crame

Primele date oficiale. Producţia de vin a scăzut sub 5...

Autor: Cristina Roşca

04.05.2020, 18:45 384

Pe piaţa din România sunt circa 250 de crame, numărul lor crescând în ultimii ani pe fondul deschiderii unor afaceri mici, active pe segmentul vinurilor premium. Acestea din urmă vând însă în special în HoReCa şi sunt puternic lovite de pandemia de Covid-19. Cramele mari au o pondere importantă a vânzărilor în retailul modern şi sunt totodată mai ferite de actuala criză, deşi nu total.

România a produs anul trecut 4,9 milioane de hectolitri de vin, cu 4% mai puţin decât în 2018, arată raportul oficial al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) care prezintă primele rezultate oficiale.

România este al 12-lea cel mai mare producător de vin din lume, după Portugalia, poziţie pe care şi-a păstrat-o de-a lungul anilor în pofida fluctuaţiilor normale de producţie. De altfel, scăderea de 4% de anul trecut a îndepărtat piaţa locală de Portugalia, una dintre puţinele ţări unde producţia de vin a crescut. Ba mai mult, din datele OIV, această ţară a înregistrat cea mai puternică creştere între marii jucători ai lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO