ZF 24

Prezenţa la urne, marea surpriză a votului de ieri. Dezastrul de la votul din diaspora nu trebuie să rămână fără urmări

Viena: Situaţia din alte capitale europene s-a repetat la Viena. Problemele de la votul din diaspora din primul tur au dus la demisia ministrului de externe, Titus Corlăţean, dar situaţia nu s-a remediat în turul al doilea

Galerie Mediafax Foto

17.11.2014, 00:07 1059

Prezenţa la vot la nivel na­ţional a fost marea surpriză a votului de ieri, când la ora 16.00 se prezentaseră la urne 44,5% dintre alegători, mai mult cu 10% din cetăţenii cu drept de vot decât în turul I, adică cu 1,7 milioane de oameni (8,1 milioane de oameni în total).

Dacă ţinem seama că 3 milioane de români cu drept de vot sunt în străi­nă­tate, unde, la ora 13.00, votaseră 115.000 de oameni, rezultă că votul în ţară a fost mult mai solid decât lasă să se vadă statisticile, adică peste 50% la ora 16.00.

Votul din străinătate a fost însă la fel de problematic ca în turul I. În ciuda promisiunilor guvernului de remediere a situaţiei şi a demisiei unui ministru de externe (Titus Corlăţean), la consulate şi ambasade s-au format cozi kilometrice. Au fost înregistraţi la cozi şi câte 5.000 de oameni odată - o situaţie intolerabilă care trebuie să conducă rapid la mo­dificarea legislaţiei şi la introducerea votu­lui prin corespondenţă.

La Roma, autorităţile au interzis circulaţia rutieră pe strada Serafico, unde era coadă la vot în faţa Consu­latului României. La orele prânzului, la consulatul român de la Torino au sosit jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stăteau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemul­ţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

Din nou, un lucru care ridică semne de întrebare este votul pe listele suplimentare. La ora 16.00, din 8,1 milioane de alegători prezenţi la urne 813.000 alegători au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, adică 10% din numărul celor cu drept de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO