ZF 24

Previziuni 2020 în turism. Cine va aşeza România pe harta destinaţiilor turistice europene?

România va fi gazda a patru meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020, un eveniment de care se leagă multe aşteptări optimiste pentru turismul local

România va fi gazda a patru meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020, un eveniment de care se leagă multe aşteptări optimiste pentru turismul local

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.01.2020, 12:00 584

După un an 2019 cu o tranzacţie importantă, mai multe deschideri de hoteluri şi mutări importante pe piaţă, anul 2020 poate aduce mai multe surprize în turismul local. Gradul mic de afiliere la lanţurile hoteliere inter­naţionale, intrarea pe piaţă a unui jucător mare precum Dertour şi dorinţa antre­prenorilor români de a-şi dezvolta afacerile se vor transforma în 2020 în adevărate motoare pentru piaţa de turism în România.

 

5 TENDINŢE

♦ Numărul de turişti străini va continua să se majoreze în acest an pe fondul organizării unor meciuri din Campionatul European de Fotbal, dar şi al creşterii atractivităţii României pentru călătorii străini.

♦ Numărul de hoteluri afiliate unor lanţuri hoteliere internaţionale va fi mai mare în contextul în care România are unul dintre cele mai mici grade de afiliere din Europa.

♦ Cheltuielile românilor pentru vacanţe în străinătate vor creşte, deşi incertitudinile de pe plan european şi local îi fac pe mulţi să-şi ajusteze bugetele. Însă, apetitul pentru călătorii rămâne mare, românii fiind dornici să descopere noi destinaţii.

♦ Traficul de pe principalele aeroporturi din ţară va continua să crească, iar companiile low-cost îşi vor majora cota de piaţă.

♦ Tarom va continua să se zbată pe pierderi, fără o strategie clară. Pierderile estimate pentru 2019 sunt de 171 milioane de lei, acesta fiind al doisprezecelea an pe pierderi pentru compania de stat.

 

5 ÎNTREBÂRI

♦ Va găsi guvernul un investitor strategic pentru Tarom care să reuşească să scoată compania aeriană din criză?

♦ Va mai face însă o tranzacţie în acest an gigantul german Dertour, care a cumpărat anul trecut operaţiunile din turism ale Eurolines?

♦ Va reuşi România să aibă o strategie clară de atragere a turiştilor străini fără să aibă un minister dedicat?

♦ Va vinde grupul lituanian Apex hotelurile pe care le deţine în Bucureşti în 2020? Sursele ZF arătau că grupul este aproape de a vinde hotelul Hilton Garden Inn la finalul anului trecut.

♦ Vor mai fi antreprenori care îşi vor vinde afacerile din turism şi hoteluri în 2020 după exemplul lui Dragoş Anastasiu, care a vândut divizia de turism către Dertour?

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO