ZF 24

Preţurile producţiei industriale au scăzut în septembrie cu 0,4% fată de perioada similară din 2022: piata internă a înregistrat o scădere de 1%, iar la extern preturile au crescut cu 0,9%

Preţurile producţiei industriale au scăzut în...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2023, 10:19 78

Preţurile producţiei industriale au scăzut în septembrie cu 0,4% fată de perioada similară din 2022, în conditiile în care piata internă a înregistrat o scădere de 1%, iar la extern preturile au crescut cu 0,9%, arată datele INS publicate joi.

Fată de august 2023, în septembrie preturile au crescut cu 2%.

Pe marile grupe industriale, cea mai mare creştere an la an a fost raportată în Industria bunurilor de uz curent, cu un plus de 9%, în timp ce preturile din Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi din cea a bunurilor de capital au avut un plus de 4,1-4,2%.

În schimb, în Industria bunurilor intermediare preturile s-au redus cu 4,2%, iar în cea Energetică cu 4%.

Defalcat pe diviziuni, preturile productiei din industria extractivă au scăzut în septembrie cu 23% fată de perioada similară de anul trecut, iar cele din Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au rămas aproape neschimbate, cu o scădere de sub 1%.

În acelaşi timp, în sectorul de Captare, tratare şi distribuţie a apei preturile s-au majorat cu 18,6%.

Media preturilor productiei din industria prelucrătoare nu s-a modificat fată de septembrie 2022, dar diferentele pe diferite diviziuni sunt semnificative. De exemplu, productia din sectorul produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice s-a scumpit cu 23%, fabricarea băuturilor cu 17%, iar Repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor cu 12%.

În schimb, Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi productia din Industria metalurgică s-au ieftinit cu 15%.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO