ZF 24

Preţurile producţiei în industrie cresc în ianuarie 2020, indicând o posibilă stagnare a producţiei

Preţurile producţiei în industrie cresc în ianuarie...

Autor: Iulian Anghel, Sorin Pâslaru

04.03.2020, 00:00 101

Preţurile producţiei industriale au scăzut în ianuarie cu 0,5% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, an/an, dar România a raportat cea mai puternică creştere din rândul statelor membre ale UE. Potrivit Eurostat, oficiul de statistică al UE, în ianuarie cele mai mari creşteri anuale ale preţurilor producţiei industriale au fost raportate de România (5,1%, ajustat), Bulgaria (4,7%) şi Ungaria (3,8%), iar cele mai puternice căderi au fost înregistrate în Estonia (- 5,3%), Danemarca (-4,2%) şi Portugalia (-3%).

Un alt set de date publicat marţi de INS arată că în ianuarie 2020, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în România cu 1,4% faţă de luna decembrie 2019. În luna ianuarie 2020, comparativ cu luna ianuarie 2019, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 4,7%. De multe ori, evoluţia ascendentă a preţurilor producţiei industriale trebuie legată şi de încetinirea expansiunii industriei.

Producţia industrială a căzut anul trecut în România cu peste 2% şi se aştepta o revenire în acest an. Însă probabil că această revenire nu se va întâmpla în prima parte a anului, având în vedere datele care vin din economiile importante, cum sunt cele ale Germaniei sau Franţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO