ZF 24

Preţul spot al energiei, barometrul pieţei, în creştere pe final de an. „Este posibil să revină contractele pe termen lung, dar acum toţi aşteaptă viiturile din martie“

Autor: Roxana Petrescu

14.01.2015, 13:01 290

Preţul pur al energiei tranzacţionate spot, un barometru al pieţei de electricitate, a înregistrat o revenire puternică în utlimele luni ale anului trecut, astfel că media din 2014 se apropie de cea din 2013.

Oamenii din piaţă spun că această revenire a mai do­mo­lit apetitul pentru risc al jucă­torilor din piaţă şi că-i va îndrepta spre contracte pe termen lung, stabile, în 2015. Pe de altă parte, traderii care au marcat pierderi pe ul­timele luni ale anului tre­cut din revenirea preţului la electricitate aşteap­tă acum viiturile din martie şi energia hidro ieftină pentru a-şi pansa rănile, aşă că este posibil să amâne încheierea de con­trac­te pe termen lung pentru a doua parte din 2015.

Pentru producătorii de energie, o po­si­bilă revenire a apetitului pentru contractele pe termen lung este o veste bună, mulţi din­tre ei, aşa cum este cazul Nuclear­elec­trica, neavând profilul de jucător de pe o zi pe alta.

 

Revenire pe ultima sută de metri

Potrivit datelor din rapoartele lunare pu­blicate de OPCOM, bursa de energie şi singurul mediu în care se pot încheia tran­zacţii cu electricitate, anul trecut preţul me­diu pe platforma spot (piaţa pentru ziua ur­mă­torae – n.red.) a fost de 153,9 lei pe MWh, nivel apropiat faţă de nivelul de 156 de lei din 2013.

Dacă anul a început destul de slab şi a continuat la fel până în septembrie, când a fost înregistrat un minim de 125 de lei pe MWh, ultimele luni din an şi începutul lui 2015 au adus o redresare a situaţiei. Tot datele OPCOM arată că dacă în 2013 s-au tran­zacţionat pe această plat­for­mă, care în mod normal nu ar trebui decât să corecteze uşor piaţa de energie, 16,29 TWh, anul trecut s-au tranzacţionat 21,45 TWh, adică aproape 44% din consu­mul estimat de energie al României sau echi­valentul a 34% din producţia de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO