ZF 24

Preşedintele Iohannis anunţă că de pe 15 mai, măsurile de urgenţă care ţin România în carantină încep să se relaxeze: De atunci încolo, responsabilitatea de a se proteja şi a-şi purta de grijă va reveni fiecărui cetăţean

Preşedintele Iohannis anunţă că de pe 15 mai,...

Autor: Alex Ciutacu

21.04.2020, 14:18 15913

Preşedintele Iohannis a vorbit marţi, 21 aprilie, pentru prima dată de relaxarea restricţiilor impuse pentru a limita pandemia.

„Este timpul să ne gândim la un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem intra atunci într-o fază de relaxare”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia asupra faptului că relaxarea va fi făcută în paşi. 

„Vreau să spun de la început că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista dintr-odată. Specialiştii ne spun că viruusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu comitetul ştiinţific care funcţionează pe lângă ministerul Sănătăţii”, a spus el. 

Iohannis a comentat şi planul vehiculat de Adrian Streinu-Cercel, şeful Institutului „Matei Balş”, care a propus ca cei peste 65 de ani să fie ţinuţi în carantină în continuare. 

„Cineva propunea o măsură aberantă, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină. Aşa ceva nu se va înâmpla. Este inaceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel nu aş putea să le spun. Persoanelor în vârstă le zic clar: staţi liniştiţi, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină, nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane. Când va fi nevoie, vom veni şi vă vom explica ce măsuri trebuie luate să vă protejaţi voi faţă de această boală, în niciun caz statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu ntrebuie discutate într-o societate din secolul 21. Astfel de planuri prost gândite şi prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populaţie, iar panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a spus preşedintele. 

Ce a mai spus Iohannis: 

- Este foarte important să se ţină minte că după 15 mai vom relaxa treptat măsurile, gradual. De asemenea, este foarte important să se ştie că noi vrem să repornim economia. 

- Sunt bucuros să constat că am reuşit cu toţii împreună să facem ce ne-am propus. În speţă, fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie

- Vreau să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor, care au avut o contribuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare. Mulţumiri se cuvin şi autorităţilor, care au fost prezente, au ştiut să intervină şi au venit în ajutorul oamenilor.

- Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical care în timp ce majoritatea au stat acasă şi au sărbătorit în linişte Paştele au fost la servici, au avut grijă de cei bolnavi şi s-au implicat foarte bine.

- Totuşi, în acest context foarte bun au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ şi vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puţine dar foarte vizibile. Au fost din păcate oameni care nu au înţeles despre ce este vorba, de ce trebuie să respecte normele şi în aceste chestiuni trebuie să laud autorităţile care au intervenit la timp şi ferm şi aşa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor în condiţiile în care această pandemie crează probleme pentru noi toţi, nu numai pentru unii. Trebuie intervenit ferm

Citiţi AICI Ziarul Financiar ediţia de MIERCURI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO