ZF 24

Preşedintele Băsescu reia ofensiva împotriva traderilor de cereale

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi, Valentina Postelnicu

16.05.2014, 00:06 2310

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că preţul grâului anul trecut a fost unul „de batjocură“ şi că asociaţiile de agricultori trebuie să pună bazele propriilor comercianţi de materii prime pentru a nu mai depinde de grupurile multinaţionale.

„Nu este permis să stăm la mâna unor oameni care nu au niciun interes să servească agricultura românească. Ei se servesc pe ei, îţi dau 65 de bani pe kilogram, vrei, bine, oricum nu ai spaţiu de depozitare, nu ai transport, nu ai maşini agricole, ai doar pământul ăla pe care şi-l dispreţuieşte ca proprietar“, a spus ieri Băsescu la o conferinţă a LAPAR, cea mai mare organizaţie locală de fermieri. Şeful statului a afirmat că este esenţial ca fermierii să pună bazele unor companii care să se ocupe de valorificarea producţiei agricole.

El a menţionat că sugestia lui pentru agricultori este să se formeze două-trei companii de acest fel deţinute de fermieri. „Dumnezeu să-l ierte, nu mai e Triţă Făniţă, să exporte cereale, dar este nepermis ca o ţară cară e în primele patru-cinci ţări din Europa din punctul de vedere al potenţialului agricol să nu ai firme româneşti care să se ocupe de găsirea de pieţe alternative şi de a asigura desfacerea producţiei la un preţ bun“, a spus Băsescu.

Declaraţiile preşedintelui vin la nouă luni de la momentul în care el s-a referit la traderii de cereale ca la un „cartel“. Cei mai mari traderi multinaţionali de materii prime agricole de pe piaţa locală sunt Cargill, Toepfer, Ameropa, Nidera, Glencore şi Bunge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO