ZF 24

Premierul ungar avertizează: Nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială că 2014 va fi anul luptelor cu companiile de utilităţi. Guvernul pregăteşte noi ieftiniri

Premierul ungar avertizează: Nimeni nu ar trebui să...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2013, 21:48 1427

După ce a promis că va aduce din această toamnă preţurile electricităţii, gazelor naturale şi încălzirii cu 20% sub cele de anul trecut, premierul  ungar Viktor Orban a avertizat că 2014 va fi un an al luptelor cu companiile de utilităţi, care, spune şeful  cabinetului, vor încerca să majoreze înapoi preţurile. Trimiţând un mesaj clar electoratului, el a făcut din această luptă miza alegerilor generale din primăvară.

„Mă aştept la rezistenţă mare. Vor încerca să majoreze la loc preţurile. Marii furnizori de energie controlaţi din străinătate şi puterile politice din spatele lor se vor alinia împotriva noastră. Dar o dată pentru totdeauna va trebui să punem capăt erei în care furnizorii de servicii pot profita de popor“, a spus şeful serviciului de presă al lui Orban citându-l pe premier. În aceste condiţii, a continuat purtătorul de cuvânt, alegerile din 2014 au o miză mare, dar din punctul de vedere al poporului miza cea mai mare este lupta cu companiile de utilităţi, scrie Portfolio.hu, o publicaţie financiară online din Ungaria. Pentru o imagine mai bună a strategiei electorale a guvernului Orban trebuie spus că acesta pune pe seama atacurilor din exterior probleme mari ale ţării, precum devalorizarea forintului şi preţurile de finanţare, care au atins de câteva ori niveluri periculoase.
 

Noi ieftiniri

Guvernul ungar va ieftini cu 11% de la 1 noiembrie electricitatea, gazele naturale şi încălzirea, ceea ce va duce aceste preţuri cu 20% sub nivelurile de anul trecut. Partidul de guvernământ, Fidesz, intenţionează de ase­menea să reducă cheltuielile familiilor care-şi încălzesc locuinţele cu cărbuni şi lemne, potrivit Politics.hu. Oficialii partidului îşi vor prezenta planul la întâlniri cu publicul pentru a atrage sprijinul acestuia, susţin ei. Documentul prin care Fidesz şi-a făcut publice intenţiile menţionează că 2,5 milioane de persoane au semnat petiţii în sprijinul iniţiativei de reducere a costurilor cu utilităţile. Aceasta ar demonstra că Ungaria „şi-a revenit financiar, dar şi la capitolul stimă de sine“.

Documentul notează că familiile ungare au economisit peste 400 miliarde de forinţi (1,3 miliarde euro) între 2010 şi 2012 mulţumită măsurilor guvernului de a îngheţa preţurile utilităţilor. În ianuarie anul acesta executivul a redus cu 10% preţurile gazelor naturale, electricităţii şi încălzirii, şi a tăiat tot cu 10%, dar din iulie, costurile cu apa, canalizarea, colectarea gunoiului menajer şi gazul de butelie.

„Lupta nu s-a terminat. Trebuie să forţăm companiile de utilităţi publice care deţin monopolul să funcţioneze pe bază nonprofit şi să amelioreze calitatea serviciilor cu orice profit ar face“, se mai arată în comunicat. Pentru a face din utilităţi afaceri nonprofit, Fidesz intenţionează să elaboreze o lege care ar introduce aceste companii într-un singur sistem, care ar obliga companiile să-şi investească profiturile în îmbu­nătăţirea serviciilor standard. De unificarea sistemului ar fi nevoie deoarece spre exemplu în unele regiuni apa este de şapte ori mai scumpă decât în altele. Ideea utilităţilor nonprofit a fost pentru prima dată lansată anul trecut de Orban, care a avertizat că se aşteaptă la dispute atroce cu Bruxellesul. Sectorul utilităţilor din Ungaria este dominat de jucători străini precum RWE şi E.ON din Germania şi GDF şi EDF din Franţa.

În aşteptarea reacţiilor Comisiei Europene şi companiilor străine, guvernul s-a îmbarcat într-o campanie de renaţionalizări, precum cea a unităţilor de stocare a gazelor naturale, cumpărând active de la E.ON, scrie Financial Times. Orban a promis, de ase­menea, că Ungaria va negocia preţuri mai mici la gaze naturale cu grupul rus Gazprom, principalul furnizor.
 

Companiile de utilităţi nu mai bagă bani în Ungaria

Preţurile energiei sunt cu 30% mai mari decât îşi pot permite familiile ungare să plătească, susţine guvernul, care în timp ce aleargă după voturi dă asigurări şi dovedeşte că este hotărât reducă povara acestora. Ce spun criticii? Ei sunt sceptici. Unii atrag atenţia că de reducerea preţurilor beneficiază în primul rând cei care consumă mult, adică familiile mai înstărite. Nandor Gur, unul din liderii Partidului Socialist, de opoziţie, spune că reducerile de preţ sunt doar o fracţie din creşterile efectuate de guvern în ultimii ani. El subliniază că numărul persoanelor angajate este acum cu câteva sute de mii mai mic decât era înaintea alegerilor generale din 2010, când Orban a câştigat cel de al doilea mandat. Politicianul susţine că acum 286.000 de persoane lucrează cu jumătate de normă, cu 73.000 mai mulţi decât în urmă cu trei ani, şi a sugerat că aceştia sunt contabilizaţi în datele statistice ca salariaţi cu normă întreagă. Numărul total al angajaţilor ar conţine, de asemenea, 300.000 de persoane care lucrează în străinătate mai puţin de un an.

Companiile de utilităţi argumentează, iar o instanţă de judecată din Ungaria le-a dat dreptate, că autorităţile, când au decis reducerea preţurilor, nu au luat în calcul poverile financiare suplimentare impuse de guvern. De când Orban a venit pentru a doua oară la putere, sectoarele economice dominate de investitori străini – bănci, companii de utilităţi, operatori de telecomunicaţii şi retaileri – se confruntă cu noi taxe, precum taxa pe infrastructura de utilităţi publice sau taxa pe tranzacţii financiare, şi noi legi.

Martin Herrmann, directorul executiv al RWE pentru Europa Centrală şi de Sud-est, a atenţionat că grupul german va tăia anul acesta investiţiile din Ungaria la jumătate. Acţiunile guvernului sunt „fără precedent şi total inacceptabile. Companiile nu pot investi când, de facto, sunt foarte aproape de a fi expropriate“.

Tăierile forţate ale preţului utilităţilor ar putea tăia finanţarea pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce ar face, paradoxal, să crească costurile. Investiţiile în energie s-au redus de la 247 miliarde forinţi (826,6 mi­lioane euro) în 2011 la 150 miliarde forinţi (502 milioane euro) anul trecut.

De asemenea, creditele acordate de bănci anul trecut sunt cu 17% sub cele din anul anterior.

 

De ce insistă guvernul lui Viktor Orban pe reducerea preţurilor energiei şi ce soluţii ar mai avea

Deşi, spre exemplu, preţul gazelor naturale din Ungaria nu este ridicat în comparaţie cu media din UE, raportarea la paritatea puterii de cumpărare arată o cu totul altă imagine, scrie Portfolio.hu.

Multe gospodării sunt la limită cu cheltuielile şi trebuie să-şi reducă consumul sau să găsească alte modalităţi de încălzire.

În condiţiile în care Ungaria îşi importă două treimi din necesarul de energie, ceea ce lasă companiile la cheremul pieţelor, este clar că „guvernul are obligaţia de a fi atent“ la preţurile utilităţilor, notează publicaţia online. Totuşi, în timp ce reducerea preţurilor este opţiunea logică pentru un guvern care caută sprijinul publicului fără a cheltui din rezervele bugetare, soluţia pe termen lung ar fi o mai bună izolare termică, moduri alternative de încălzire şi sprijin social diferenţiat.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO