ZF 24

Povestea parintelui economiei chineze

19.10.2009, 20:04 17

S-a nascut in 1930 intr-o familie de intelectuali cu stare careconduceau unul dintre cele mai mari ziare independente din tara, inNanjing. Copil bolnavicios, nu i se dadusera multe sanse sa treacade un an. Si-a petrecut mare parte din tinerete consemnat la pat,citind romane rusesti si lucrarile lui Lu Xun, un influent scriitorchinez din anii '20, scrie BUSINESS Magazin.

Familia sa s-a mutat, n timpul razboiului, la Chongqing. "InShanghai sau in Nanjing, cersetorii intai te ajutau si apoi cereaubani", isi aminteste el. "Dar in Chongqing iti luau mancarea de lagura". Acest tip de experiente l-au transformat intr-un socialistidealist. A studiat economia marxista la facultate si a absolvit cubrio in 1954 Universitatea Fudan din Shanghai.

Astazi, la 79 de ani, Wu Jinglian este considerat cel maicunoscut economist al Chinei. In anii '80 si '90 a fost consilierulliderilor chinezi, inclusiv al lui Deng Xiaoping. El a contribuitla primele reforme ale pietei chineze, pregatind drumul pentruspectaculoasa crestere a Chinei si castigandu-si porecla de "MarketWu" (joc de cuvinte, facand trimitere la sintagma de "vrajitor alpietei").

Cititi mai multe despre cel care i-a invatat capitalismul peliderii chinezi pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO