ZF 24

Pot să investească românii în Saudi Aramco, cea mai mare listare din lume? Doar dacă se va realiza o ofertă secundară pe piaţa americană sau pe o bursă din Europa

Pot să investească românii în Saudi Aramco, cea mai...

Autor: Tibi Oprea

02.12.2019, 19:50 633

Cei mai mari brokeri de la Bursa românească nu pot intermedia la Saudi Aramco, un gigant petrolier care doar pe partea de retail a strâns circa 10 miliarde de dolari în oferta pe care o desfăşoară la Tadawul (Arabia Saudită), din cauza unor restricţii şi norme de pe această piaţă şi ca urmare a unor delimitări ale companiei saudite.

„Investitorul autohton a fost obişnuit cu oferte publice iniţiale făcute înspre a-l atrage şi a dezvolta bursa românească. Din acest motiv el a avut acces facil şi adesea cu discount. Această situaţie nu se regăseşte neapărat în cazul altor pieţe financiare, în anumite situaţii privilegiul înseamnă să ai acces, de discount nu mai este vorba“, spune Mihai Chişu, unul dintre cei mai vechi analişti de pe piaţa de capital din România.

În acelaşi timp şi Aramco practică unele delimitări preferenţiale cu privire la categoria investitorilor care pot cumpăra acţiuni, dar presa internaţională notează că acestea ar putea fi totuşi eliminate.

Investitorii care vor să intre în acţionariatul companiei evaluate la 1.700 de miliarde de dolari, adică de aproape opt ori cât produce economia românească într-un an, mai au de aşteptat până când cel mai puternic jucător din industria petrolieră la nivel mondial va realiza o ofertă secundară, fie în SUA, fie pe o bursă din Europa. Nu doar investitorii români sunt cei cu interdicţie, ci şi alţi europeni.

„Pe lângă aceste criterii există şi delimitări de marketing şi/sau participare în funcţie de categoria/naţionalitatea investitorilor (spre exemplu, participarea investitorilor americani de retail este condiţionată de înregistrarea ofertei în SUA, doar cei calificaţi putând participa în anumite condiţii speciale preagreate). Revenind la acces, acesta ţine exclusiv de modul în care sindicatul de vânzare apreciază desfăşurarea ei, în cele mai multe situaţii prezenţa în book-ul unei astfel de oferte depinzând de relaţia cu un astfel de intermediar“, spune Chişu.

Iar acest lucru ar putea să mai dureze o perioadă în contextul în care presa internaţională a relatat în urmă cu două săptămâni că la un eveniment de prezentare la Londra, bancherii care se ocupă de listare le-au spus participanţilor că oferta nu se aplică momentan burselor din Canada, Japonia, SUA şi nici Europa.

Compania este aşteptată să vândă 1-2% din acţiuni pe bursa din Tadawul şi să atragă de la investitori între 20 şi 40 mld. dolari. Vânzarea unui pachet de 1% din acţiunile Aramco ar atrage circa 15 mld. dolari, mai puţin faţă de cele 25 mld. dolari generate de gigantul de comerţ online Alibaba în oferta publică iniţială record din 2014.

Înstrăinarea a 2% din Aramco ar face ca operaţiunea de piaţă să fie cea mai mare din istorie, de circa 30 miliarde de dolari.

Dorinţa saudiţilor este o evaluare cât mai aproape de 2.000 de miliarde de dolari pentru una din cele mai mari companii producătoare de petrol şi gaze din lume, dar potrivit bancherilor de investiţii valoarea adevărată ar fi mai aproape de 1.500 de miliarde de dolari. În prezent, Apple este compania cu cea mai mare valoare de piaţă din lume, fiind evaluată la 1.140 de miliarde de dolari şi listată la New York.

Aramco a precizat că a obţinut un profit net de 68 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2019, la venituri de 244 miliarde de dolari pentru aceeaşi perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO