ZF 24

POS Marea Infrastructură şi POR, alocări de 14 miliarde de euro între 2014 şi 2020

POS Marea Infrastructură şi POR, alocări de 14...

Autor: Iulian Anghel

11.06.2013, 20:43 1365

Viitoarea programare financiară 2014-2020 a fondurilor structurale şi de coeziune de 21,8 mld. euro prevede doar şase programe operaţionale faţă de şapte în prezent, potrivit planului alcătuit de partea română care trebuie agreată de Comisia Europeană.

Cel mai bine finanţat program operaţional (PO) va fi Programul Operaţional Regional cu o alocare de 6,99 mld. euro, urmat de Programul Operaţional Infrastructura Mare (care va îngloba actualele programe POS Transporturi, POS Mediu şi un nou program pe energie), cu 6,98 mld. euro.

„Am încercat să focalizăm finanţarea în cât mai puţine programe operaţioanle sec­toriale. Acest lucru nu înseamnă că dacă o anumită prioritate nu se regăseşte în titulatura unui program operaţional sau în cele 11 pri­orităţi tematice pe care Comisia Europeană ni le-a prezentat, acesta nu se va finanţa“, a spus ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici.

Ministrul fondurilor europene a prezentat ieri, la finalul unei reuniuni interinstituţionale pentru elaborarea „Acordului de parteneriat“ (ducumentul fundamental în baza căruia vor fi acordate finanţările viitoare) care este propunerea României pentru finanţarea proiectelor în viitorul exerciţiu financiar multianual. Un document în acest sens a fost transmis Bruxellesului şi sunt aşteptate comentariile în următoarele săptămâni, urmând ca documentaţia care va conţine acele observaţii să fie aprobată până la sfârşitul verii.

Doar trei ministere ar urma să înde­plinească rolul de autorităţi de manage­ment – Ministerul Dezvoltării, Minis­terul Afacerilor Europene şi Ministerul Agriculturii –, altele urmând să joace doar un rol de organisme de intermediare.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO