ZF 24

Polonezii de la Kredyt Inkaso ţintesc un portofoliu de credite de 800 de milioane de euro până la finalul anului

Polonezii de la Kredyt Inkaso ţintesc un portofoliu de...

Autor: Raluca Ghinea

10.06.2014, 17:38 1168

"La un an şi un pic pe piaţa românească gestionăm un portofoliu de 300 milioane euro, majoritatea credite negarantate ale persoanelor fizice. Am simţit de la finele anului trecut oportunitatea de a investi în portofolii garantate pe IMM-uri şi corporate, suntem în fază avansată de a investi în acest an în portofolii garantate. Din estimările noastre, pe parcursul acestui an ne vom dubla portofoliul, avem chiar şanse să-l triplăm, în cel mai pesimist scenariu vom avea 700-800 milioane euro", a declarat marţi directorul general al Kredyt Inkaso România, Andrei Mocanu, la conferinţa ZF Bankers Summit'14.

Compania a intrat anul trecut pe piaţa românească, iar prima achiziţie a fost a unui portofoliu de 13 milioane de euro de credite neperformante de la Piraeus Bank.

El a arătat că, în recuperarea creanţelor, cel mai mult contează calitatea portofoliului, precum şi rata de colectare, creditele de consum negarantate colectându-se destul de greu în ultimii ani.

"Până în 500 de zile întârziere se colectează circa 20%, peste 500 de zile rata de colectare se reduce foarte mult. Dacă creditele sunt garantate cu bunuri mobile, destul de greu le mai găsim în piaţă", a spus Mocanu.

El a punctat că, pentru prima dată, anul acesta au fost scoase la vânzare mai multe credite garantate decât negarantate, estimând o valoare a neperformantelor de vânzare de circa 1 miliard de euro în acest an.

"Din analizele noastre, cea mai mare pondere a creditelor neperformante este la IMM-uri, de circa 60%, nu la persoane fizice, aşa cum s-ar crede", a precizat Mocanu.

Kredyt Inkaso România are 60 de angajaţi, numărul acestora urmând să urce la 80-90 până la finele anului. Afacerile companiei sunt profitabile încă de anul trecut.

În ceea ce priveşte dimensiunea sistemului bancar, Mocanu apreciază că în această toamnă se vor realiza 2-3 fuziuni sau achiziţii, iar în următorii cinci ani vor rămâne pe piaţă maxim 15 bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO