ZF 24

Polonezii de la Getin Holding au confirmat tranzacţia cu Romanian International Bank

Rafal Juszczak,  preşedintele CA al Getin Hol­ding: România este o piaţă promiţătoare, cu un potenţial ridicat de dezvoltare a sectorului bancar.

Rafal Juszczak, preşedintele CA al Getin Hol­ding: România este o piaţă promiţătoare, cu un potenţial ridicat de dezvoltare a sectorului bancar.

Autor: Vlad Popescu

04.11.2013, 20:22 503

Grupul financiar polonez Getin Holding a confirmat ieri că va prelua Romanian Inter­national Bank (RIB) de la omul de afaceri american Daniel Roberts. Informaţii privind tranzacţia apăruseră pe piaţă la sfârşitul lunii octombrie.

„România este o piaţă promiţătoare, cu un potenţial ridicat de dezvoltare a sectorului bancar“, a declarat Rafal Juszczak, preşedintele consiliului de administraţie al Getin Hol­ding. Grupul financiar polonez este prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi este controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.

RIB, o bancă de talie mică pe piaţa locală, este controlată de Daniel Roberts şi fosta sa soţie Florina Roberts, cetăţeni americani. Cei doi deţin fiecare câte 44,7% din acţiuni.

La sfârşitul anului trecut, RIB avea o cotă de piaţă de numai 0,12% după volumul activelor administrare, banca situându-se pe locul 36 în clasamentul instituţiilor de credit. Banca are 80.000 de clienţi, potrivit informaţiilor publicate de Getin Holding.

RIB are un capital social de 55 milioane de lei şi a încheiat anul trecut cu pierderi de 11 milioane de lei. Banca are cea mai mică solvabilitate din sistemul bancar, sub pragul minim de 10% cerut de BNR, şi trebuie capitalizată, în prezent având restricţii la vânzarea de credite.

Dacă tranzacţia va fi finalizată, RIB va fi a doua instituţie de credit care îşi schimbă acţionarul majoritar de la începutul crizei. Prima tranzacţie de acest fel a fost perfectată de grupul elen Piraeus, care a vândut banca locală ATE Bank omului de afaceri Dorinel Um­brărescu. Finalizarea tranzacţiei dintre Ro­berts şi Getin Holding este condiţionată de avizul BNR.

„Ca grup, avem un model de business deja testat, ideal pentru pieţe din Europa Centrală şi de Est. Scopul nostru este să construim o instituţie financiară stabilă, să creăm valoare pentru acţionari“, a mai spus Juszczak.

RIB este numai una dintre băncile mici de vânzare. Unul dintre cele mai atractive portofolii este considerat a fi cel al portughezilor de la Millennium.

Surse bancare afirmau la începutul toamnei că Nextebank se apropie de un deal cu Fondul Româno-American de Inves­tiţii, însă negocierile s-au prelungit. De asemenea, Carpatica este în căutarea unui investitor strategic, iar ciprioţii de la Marfin s-ar bucura să găsească o variantă de exit.

Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Czarnecki deţine în prezent 55,8% din acţiunile Getin Holding.

Getin Holding are activităţi în Polonia şi Europa de Est, în domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurărilor şi al leasingului. Grupul are active de peste 2,6 miliarde de euro.

Getin Holding controlează trei bănci, Idea Bank, lider pe piaţa creditelor auto în Ucrai­na, Sombelbank din Belarus, concentrată pe împrumuturi de retail, şi Kubanbank din Rusia.

Getin mai deţine în Rusia compania Car­cade, prezentă pe piaţa leasingului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO