Business Hi-Tech

Polonezii de la Asseco vaneaza bancile, companiile mici si sectorul public

Polonezii de la Asseco vaneaza bancile, companiile mici si sectorul public

Eugen Schwab-Chesaru - Managing Director, Pierre Audoin Consultants: Exista o compatibilitate aproape perfecta intre ambitiile si strategia Asseco si Net Consulting, respectiv Fiba Software.

15.05.2007, 19:22 78

Grupul polonez de servicii IT Asseco, care a cumparat recent pentru 15,63 mil. euro 70% din companiile locale Net Consulting si Fiba Software, va urmari segmentul de clienti reprezentat de banci, companiile mici si sectorul public, afirma Eugen Schwab-Chesaru, Partner & Managing Director, Pierre Audoin Consultants (PAC).
"Prin aceasta achizitie - parte a strategiei de 'cucerire' a Europei Centrale si de Est - Asseco vizeaza ocuparea primei pozitii in software si servicii informatice pentru sectorul bancar si, partial, pentru sectorul public din Romania. Astfel, dupa Slovacia si Cehia, Romania este cea mai mare tinta de dezvoltare pentru grupul polonez. Directiile de dezvoltare pentru Asseco sunt in mod clar sectorul financiar bancar (solutii software si servicii informatice diverse legate de infrastructura si de aplicatii), softul de gestionare a resurselor companiilor (ERP) in special pentru companii mici si medii si sectorul public - solutii soft, dar mai ales servicii", a declarat pentru ZF Eugen Schwab-Chesaru.
Conform lui, avand in vedere aceste obiective, "exista o compatibilitate aproape perfecta intre ambitiile si strategia Asseco si Net Consulting, respectiv Fiba Software."
Polonezii de la Asseco au anuntat saptamana trecuta ca au achizitionat 70% din Net Consulting (pentru 9,78 mil. euro) si 70% din Fiba Software (pentru 5,85 mil. euro).
Ambele pachete de actiuni au fost achizitionate de la oamenii de afaceri Ion Coltan, Dragos Stan si Alexandru Visan. Cei trei au pornit in aprilie 1990 prima lor companie IT, Scop, la care s-au adaugat ulterior mai multe companii activand in zona de IT&C. Acesta este primul exit al celor trei oameni de afaceri din businessurile lor dezvoltate in industria IT&C.
Eugen Schwab-Chesaru afirma ca prognozele privind majorarea ritmului de crestere al cheltuielilor din Romania pentru soft si servicii IT vor aduce si alte achizitii.
"Exista un interes deosebit pentru achizitii in Romania din partea unor grupuri IT din regiune care cunosc si inteleg foarte bine modul de lucru si stadiul de dezvoltare al pietei IT din Romania - in special software si servicii", afirma oficialul PAC.
Asseco este un grup rezultat din fuziunea companiei Asseco cu Softbank, doua companii importante de pe piata IT din Polonia, dedicati in special sectorului bancar, dar si celui public - guvernamental. Asseco este parte a grupului Prokom - cel mai mare grup de servicii informatice din Polonia si din Europa Centrala si de Est, exceptand Rusia, conform unor studii realizate de PAC.

Primul exit
Net Consulting - companie infiintata in 1994, unul din cei mai mari integratori de solutii IT&C de pe piata locala, cu afaceri estimate in 2006 la 42 mil. euro. In 2005, firma a facut un profit net de 1,7 mil. euro la afaceri de 28 mil. euro. Ion Coltan, Dragos Stan si Alexandru Visan mai detin, fiecare, cate 10% din companie dupa tranzactia cu Asseco.
Fiba Software - companie infiintata in 1997 de Remus Dorobantu - fost director IT in Banca Nationala a Romaniei, specializata in soft si servicii pentru sectorul bancar, a intrat pentru cativa ani in grupul Scop. Fiba a raportat in 2006 venituri de 2,2 mil. euro si un profit net de aproape 1 mil. euro. Polonezii au cumparat pachetul de 70% din companie de la actionarii Scop.

N-au vandut
Scop Computers - companie detinuta de Alexandru Visan (80%) si Dragos Stan (20%) - este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de distributie IT. Scop a realizat anul trecut afaceri de 70 mil. euro, in crestere cu 30% fata de 2005 si isi propune sa ajunga la 100 mil. euro in 2008. In 2005 a facut un profit de 0,01 mil. euro, conform datelor de la Ministerul Finantelor.
MB Distribution - firma detinuta de Ion Coltan (80%) si Dragos Stan (20%) - a facut in 2005 un profit net de 0,1 mil. euro la afaceri de 21 mil. euro. Este unul din primii jucatori de pe piata de distributie.
Chara Software, Docentris - companii desprinse din Scop Computers, specializate in solutii soft pentru companii si procesare si management al documentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO