ZF 24

Pionierul tarifelor ultra-joase, Ryanair, îşi ia adio de la superofertele care l-au consacrat: Directorul financiar al companiei, Neil Soharan, declară că „zilele biletelor de 10 euro au ajuns la apus”

Pionierul tarifelor ultra-joase, Ryanair, îşi ia adio...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.05.2023, 13:40 6826

În ultimele trei decenii, Ryanair Holdings Plc şi-a construit modelul în jurul unor tarife extrem de avantajoase, transportând oameni în toată Europa pentru cele mai mici preţuri înregistrate pe piaţă. În timp ce călătorii se înghesuie să se urce din nou în avioanele companiei, transportatorul irlandez are un cuvânt de avertizare pentru clienţii săi: zilele tarifelor ultra-joase s-ar putea să se fi încheiat definitiv, raportează Bloomberg.

Într-o declaraţie dată la scurt timp după ce compania a raportat un profit aproape record, directorul financiar Neil Soharan a declarat că persoanele sunt dispuse să plătească mai mult pentru tarife, pe măsură ce rezervările cresc în perioada aglomerată a verii. În consecinţă, un bilet obişnuit de 9,99 euro poate costa acum de două ori mai mult, potrivit lui Soharan. 

Preţurile biletelor în întreaga industrie au crescut, atât din cauza cererii puternice pentru escapadele de vară şi cât şi din cauza penuriei de aeronave, în timp ce companiile aeriene cer cu insistenţă să facă rost de noi modele. Rivalul Ryanair, EasyJet Plc, şi-a îmbunătăţit previziunile privind profiturile, spunând că oamenii acordă prioritate călătoriilor, iar transportatorii, de la Deutsche Lufthansa AG la Air France-KLM, asistă la o cerere crescută pentru clasa business, oferind un răgaz în condiţiile în care călătoriile corporative sunt încă în urmă după pandemie. 

Ryanair a raportat luni un profit după plata taxelor de 1,43 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) pentru anul fiscal încheiat la 31 martie, faţă de o pierdere de 355 de milioane de euro cu un an înainte. 

Transportatorul cu sediul la Dublin se aşteaptă ca factura sa la combustibil să fie cu un miliard de euro mai mare în actualul an fiscal, precizând că veniturile mai mari vor compensa saltul în cauză. În această lună, transportatorul irlandez de tip discount a comandat până la 300 de avioane Boeing 737 Max, în contextul în care ţinteşte 30% din piaţa europeană de transport aerian până în 2034.

Ryanair a crescut cu 2,4%, la 16,02 euro. Acţiunile au câştigat 30% în acest an, faţă de un avans de 57% la EasyJet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO