ZF 24

Pierderi de 25% in sectorul energetic la nivel industrial

26.02.2007, 19:47 13

Anul acesta s-au inregistrat pierderi in sectorul energetic de 25% la nivel industrial, 40-50% in cadrul cladirilor si 35-40% in ceea ce priveste transportul energiei electrice, a declarat astazi profesorul universitar Leca Aureliu de la Universitatea Politehnica din Bucuresti in cadrul unei conferinte organizate de Institul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare (IPID). Institul si-a propus ca in urma discutiilor sa elaboreze o propunere de politica in domeniul protectiei mediului din Romania.
"La nivel national avem nevoie de o strategie nationala pentru dezvoltare durabila, de investitori privati si de mai multi profesionisti", a spus Calin Georgescu, directorul executiv al IPID.
Aureliu Leca a mai precizat ca potentialul national al tarii noastre este exploatat doar in proportie de 35%. In ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze naturale, acestea ar putea fi de ajuns doar pentru 15 ani de acum incolo daca nu vor fi folosite in mod eficient, a mai spus Leca. De asemenea, 70% din conductele de transport si gaze naturale si 40% din conductele de distributie sunt vechi si trebuie inlocuite.
O alta problema este cogenerarea si incalzirea urbana. Programul "Termoficare si Eficienta" de reabilitare termica a cladirilor a modernizat doar cateva sute de blocuri in conditiile in care exista 85.000 de blocuri care au nevoie de reparatii. Necesarul de investitii pentru acestea este de 0,8-1 miliard de euro pe an.
Dan Gheorghiu, directorul general ISPE, este de parere ca productia de energie in Romania este monocolora intrucat tara noastra produce un singur tip de energie electrica, cea termica in comparatie cu celalalte tari europene care produc si energie hidro sau energie nucleara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO