ZF 24

Piaţa neagră a ţigaretelor, la 15% din piaţa totală

Piaţa neagră a ţigaretelor, la 15% din piaţa totală
12.03.2014, 00:00 30

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna ianuarie cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, de 15,7%, conform datelor companiei de cercetare Novel, principalele cauze pentru această situaţie fiind în opinia producătorilor de tutun instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF.

În ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menţinut la circa 13%.

„Este vorba despre o creştere a pieţei negre în ianuarie 2014 cu circa 1,5 puncte procentuale, faţă de finele anului trecut. (...) Un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro. Tendinţele înregistrate pe piaţa neagră în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a reţelelor infracţionale şi sunt de natură să ne sporească îngrijorările cu privire la evoluţia contrabandei în lunile care urmează. (...) În mod cert, instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF, instituţie responsabilă cu combaterea comerţului ilicit cu ţigarete, sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an“, a declarat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs al BAT România.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO