ZF 24

Piaţa imobiliară va creşte. „Sunt proiecte în construcţie sau în plan de proiectare pe segmentul de birouri“

Piaţa imobiliară va creşte. „Sunt proiecte în...

Autor: Bogdan Alecu

26.01.2016, 12:20 1142

Volumul investiţiilor imobiliare va creşte în 2016 în regiunea EMEA care include Europa de Est şi Africa, impulsionat de pieţele în dezvoltare şi de împrumuturile avantajoase, dar şi de sentimentul pozitiv general din partea investitorilor internaţionali. În primele 3 trimestre din 2015, regiunea EMEA a raportat un volum total investiţional de 200 miliarde dolari, cu 30% mai mare decât cel realizat în anul precedent, în timp ce în Europa Centrală şi de Est, investiţiile sunt mai mari cu 9% decât în 2014, iar regiunea atrage tot mai mult capital cu apetit pentru risc şi în căutare de randamente bune.

”În 2015, pe piaţa de investiţii din România au fost încheiate tranzacţii cu valoare totală de 800 milioane Euro, similar cu volumul record înregistrat în anul precedent. Dacă în 2014, au avut loc o serie de tranzacţii atipice, precum preluarea galeriilor Real de către Auchan, în 2015, am văzut o piaţă echilibrată şi diversificată, capabilă să atragă tot mai mult interesul investitorilor internaţionali. în continuare, piaţa de birouri a generat aproape jumătate din totalul volumului de investitii din 2015; cu toate acestea, segmentul industrial a avut cea mai mare creştere în 2015, comparativ cu anul 2014, în timp ce tranzactiile cu proiecte de retail au rămas relativ constante. Ne aşteptăm la o evoluţie pozitivă din punct de vedere al interesului investitorilor în piaţa imobiliară din România, cu atât mai mult cu cât există un stoc semnificativ de produse premium în constructie sau în plan de proiectare pe segmentul de birouri”, a declarat Laurenţiu Lazăr, Director Investiţii şi Evaluări, Colliers International.

Distribuţia volumului investiţional în funcţie de tipul activelor pe piaţa din România, în 2015

şi la nivelul întregii regiuni EMEA, investitorii pariază tot pe zonele centrale de birouri ca principal generator de tranzacţii, însă sectorul logistic şi industrial va domina investiţiile în Marea Britanie, în timp ce Europa continentală îşi va concentra atenţia către centrele comerciale. Sunt aşteptate modificări modeste în ceea ce priveşte preferinţele pentru sectoarele de investiţii, astfel că zonele centrale de birouri sunt principalul punct de atracţie pentru  71% dintre investitori, urmate de centre comerciale cu 41%, high street cu 36% şi industrial şi logistică cu 32%.

Randamentele de pe unele pieţele principale din CEE ating valori de sub 6% pentru clădiri de birouri, în timp ce zona de retail ajunge la 4%, iar cea de logistică şi industrial este de sub 6%. în comparaţie cu aceste valori, România îşi păstrează avantajul unor randamente în continuare semnificativ mai mari: 7,5% pentru birouri, un nivel similar pentru retail şi aproximativ 9% pentru sectorul industrial şi logistic.

“Beneficiind de fundalul pozitiv creat în 2015 si de câteva tendinţe regionale care ne vor favoriza, piaţa de capital pentru investiţii imobiliare din România are o oportunitate importantă în 2016 de a converti atitudinea pozitivă a investitorilor în tranzactii, şi de a consolida aceste tranzacţii într-o lichiditate de piaţă susţinută. Dacă oportunitatea se va transforma în realitate va depinde pe de o parte de factori pe care nu îi putem controla (spre exemplu, volatilitatea curentă din pieţele globale de capital) însă, pe de altă parte, şi de factorul pe care partea de ofertă a pieţei o controlează foarte bine: preţul aşteptat. Randamentele activelor romaneşti sunt în scădere, crescând preţul acestora, însă o creştere accelerată a preţului aşteptat poate să neutralizeze repede atractivitatea percepută de acea parte a investitorilor regionali, încă minoritari, care au primit undă verde pentru a investi în România. Randamentele absolute sunt importante, însă, mai relevant este diferenţialul dintre randamentele absolute şi costul mediu al capitalului, capitol la care avantajul comparativ al României, considerând preţurile curente, nu este atât de ridicat”, a declarat Robert Miklo, Associate Director în cadrul departamentului de Investiţii al Colliers Internaţional.

Interesul investitorilor pentru randamente profitabile reflectă apetitul investitorilor, încurajaţi şi de disponibilitatea liniilor de finanţare. în următoarele 12 luni, 83% dintre investitorii din regiunea EMEA au declarat că îşi doresc să folosească linii de finanţare, mai mult decât în trecut, datorită stabilizării sistemului financiar european şi îmbunătăţirii condiţiilor de creditare.

Investitorii din Statele Unite sunt în continuare interesaţi de potenţialul Europei, o treime având planuri de investiţii in regiune, în următoarele 12 luni, însă, conform studiului Colliers, de această dată, fondurile americane îşi concentrează mai mult atenţia către Europa continentală decât pe Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO