ZF 24

Piaţa bancară începe să se mişte. Verificările la Biroul de Credit, plus 80% pe primele două luni

Şerban Epure

Şerban Epure

Autor: Ciprian Botea

11.03.2014, 00:07 1198

Biroul de Credit, instituţia care colectează date despre împrumuturile persoanelor fizice, a eliberat în lunile ianuarie şi februarie 1,9 milioane de rapoarte la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii proprii şi potenţiali, în creştere cu 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Băncile au cerut informaţii despre 878.000 de clienţi potenţiali, cu 11% mai mult decât în primele două luni din 2013, aceste cifre indicând practic dimensiunea cererii noi de credite. Situaţia fiecărui client este verificată de bănci în procesul de analiză a dosarului de credit. Restul de un milion de rapoarte au fost solicitate de bănci pentru monitorizarea situaţiei financiare a debitorilor existenţi, o categorie căreia bancherii i-au acordat tot mai multă atenţie în perioada de criză, pe fondul problemelor în creş­tere cu finanţările neperformante.

„Creşterea din 2014 se datorează în mare parte monitorizărilor de portofoliu semnificative efectuate de participanţi şi în mai mică măsură cererii de credite. Pe de altă parte, chiar monitorizările de portofoliu au potenţial de creştere a credi­tă­rii. Rezultatul monitorizării şi analiza acestuia pot determina o ofertă de credit pentru clienţii cu istoric bun de pla­tă”, afirmă Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- numărul rapoartelor de monitorizare din februarie

-declaraţia lui Şerban Epure privind rapoartele de credit din 2013 raportat la anii precendenţi

- date statistice despre numărul total de credite raportate la Biroul de Credit; detalii despre evoluţia creditelor de consum, ipotecare şi a cardurilor de credit

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO