ZF 24

Peste 80% dintre cititorii Ziarului Financiar sunt de acord cu adoptarea Codului Fiscal în forma actuală

Peste 80% dintre cititorii Ziarului Financiar sunt de...
06.08.2015, 18:35 145

În urma unui sondaj realizat pe site-ul Ziarului Financiar, la care au răspuns peste 10.000 de cititori, peste 80% dintre aceştia sunt de acord cu adoptarea Codului Fiscal în forma actuală.

Noutăţile aduse de varianta actuală şi care au fost aprobate de guvern sunt:

Noutăţi în varianta aprobată de guvern

Guvernul şi-a “votat” dreptul de a schimba Codul fiscal nu doar prin lege cu şase luni înainte de aplicare, ci şi prin ordonanţe care să intre în vigoare în 15 zile de la adoptare. Chiar dacă guvernul a mai recurs la ordonanţe prin derogarea de la lege, regula era că documentul poate fi modificat doar prin lege.

Guvernul a renunţat să mai crească valorile impozabile pe locuinţe, terenuri şi maşini, raportat la inflaţie, majorare introdusă în proiectul din martie, şi a decis să păstreze cifrele anunţate în februarie, hotărând însă ca impozitele să fie indexate de primari anual cu inflaţia din anul precedent, nu la 3 ani ca în prezent. Populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţin, inclusiv locuinţe.

 Noul proiect prevede că impozitul pe locuinţe pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării.

Proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard.

Pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan, cu construcţii, va fi modificat prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale la angajat, de la 10,5% la 7,5%, şi la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nu vor mai scădea din ianuarie 2017, cum era prevăzut în proiectul din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018, conform noului proiect aprobat ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO