ZF 24

Pesimism pe piaţa financiară la început de an: indicele de încredere a analiştilor a scăzut în luna ianuarie

Pesimism pe piaţa financiară la început de an:...

Autor: Cătălina Butan

24.02.2014, 12:19 474

Indicatorul de încredere macroeconomică realizat lunar de asociaţia CFA România, pe baza unui sondaj realizat în rândul membrilor săi a scăzut în luna ianuarie, ca urmare a înrăutăţirii anticipaţiilor analiştilor financiari pentru componentele indicatorului.

Indicatorul de măsurare a încrederii analiştilor  a scăzut astfel în luna ianuarie la 53,3, cu 7,4 puncte faţă de luna precedentă, când înregistrase maximul ultimelor 30 luni. 

CFA România evaluează prin intermediul indicelui de încredere macroeconomică previziunile analiştilor financiari cu privire la starea actuală a economiei, dar şi perspectivele pentru următoarele 12 luni. Indicatorul ia valori între 0 (echivaletul lipsei încrederii în economie) şi 100 (încredere deplină în evoluţia economiei) şi este calculat pe baza unor întrebări legate de condiţiile actuale (ale mediului de afaceri şi ale pieţei muncii), dar şi pe estimările pentru anul viitor (legate de mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia averii personale sau evoluţia venitului personal). Participanţii la sondaj sunt membri ai asociaţiei profesionale CFA România, dar şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Cei mai mulţi analişti (70%) sunt de părere că inflaţia va creşte în România în acest an, însă în aceeaşi perioadă, 48% dintre aceşti consideră că bursa va urma un trend ascendent. În ceea ce priveşte cursul de schimb, analiştii estimează o valoare medie de 4,5500, atât peste şase luni cât şi peste un an, potrivit sondajului realizat de CFA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO