ZF 24

Panouri solare „made in Giurgiu“ sunt trimise să facă electricitate în deşerturile din Africa de Nord. „Potenţialul de acolo este enorm“

În special în Orientul Mijlociu, statele mai bogate au anunţat  planuri ambiţioase de investiţii în energia verde, unele dintre ele sesizând necesitatea de a-şi reduce dependenţa de încasările din exploatarea şi exportul resurselor convenţionale. Astfel, emiratul arab Abu Dhabi doreşte ca până în 2020 să ajungă să-şi acopere 7% din necesarul de energie din surse regenerabile, în timp ce Qatarul are o ţintă de 20% până în 2030, potrivit unei analize a firmei de consultanţă Chadbourne & Parke publicată anul trecut.

Autor: Radu Bostan

04.06.2014, 14:34 2418

Altius Fotovoltaic, companie cu capital românesc care anul trecut a inaugurat o fabrică de panouri fotovoltaice, şi-a dublat deja capacitatea de producţie în ideea de a ataca pieţele emergente, în special statele arabe şi Africa de Nord, de unde se aşteaptă să vină 50% din comenzile anuale.

„Este o efervescenţă şi o creştere teribilă în ţările arabe - Qatar, Emirate, Egipt, Iordania. În Egipt insolaţia este dublă faţă de România, cam de 2.200-2.600 de ore însorite pe an, faţă de 1.300-1.400 de ore la noi. Potenţialul e enorm“, spune Ion Murgescu, directorul executiv al Altius Fotovoltaic. Compania face parte din grupul Bomax, implicat în energie şi dezvoltare imobiliară şi controlat de omul de afaceri Sorin Bonciu.

Fabrica s-a deschis anul trecut în Zona Liberă Giurgiu după o investiţie de 8 milioane de euro. Deşi linia de asamblare a panourilor fotovoltaice nu a prins un an complet de funcţionare, managementul companiei a decis deja să dubleze capacitatea de producţie, de la nivelul iniţial de 33 MW pe an. Decizia a venit în contextul în care piaţa energiei fotovoltaice este în scădere, atât în România, cât şi în restul Europei, după ce majoritatea statelor au redus subvenţiile pentru energia regenerabilă. Murgescu spune însă că firma a mizat de la început pe promovarea pe pieţele externe.

„Am participat la târguri de profil, la Budapesta, Chişinău, Milano. Am fost şi în Maroc, la un târg de agricultură, pentru că statul oferă subvenţii agricultorilor ca să îşi cumpere pompe solare (pompe de apă alimentate de panouri fotovoltaice - n. red.). Avem ceva comenzi din Maroc şi vom mai avea din ţările arabe, unde abia începe să se dezvolte sectorul.“
 

Planuri mari pentru petrodolari

Altius Fotovoltaic îşi îndreaptă acum atenţia către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), zonă care până recent a fost ocolită de investitorii în energia regenerabilă, deşi, în paralel, în Europa, Statele Unite şi China se instalau proiecte de miliarde de euro.

„În regiunea MENA, valoarea investiţiilor noi în regenerabile s-a ridicat la 2,9 miliarde de dolari în 2012, cu aproape 40% mai mult faţă de 2011, şi reprezentând o creştere de 6,5 ori comparativ cu 2004“, arată un raport realizat în 2013 de guvernul Emiratelor Arabe Unite (EAU) în parteneriat cu Agenţia Internaţională pentru Energia Regenerabilă (IRENA) şi REN21, o organizaţie de promovare a energiei regenerabile.

„Dezvoltarea sectorului a atras interesul investitorilor în special între 2009 şi 2012, interes sugerat cel mai clar de intrarea pe piaţa solară a unora dintre cei mai mari jucători mondiali din industria energetică, mai ales companii naţionale şi multinaţionale de petrol şi gaze“, mai arată raportul.

În special în Orientul Mijlociu, statele mai bogate au anunţat planuri ambiţioase de investiţii în energia verde, unele dintre ele sesizând necesitatea de a-şi reduce dependenţa de încasările din exploatarea şi exportul resurselor convenţionale.

Astfel, emiratul arab Abu Dhabi doreşte ca până în 2020 să ajungă să-şi acopere 7% din necesarul de energie din surse regenerabile, în timp ce Qatarul are o ţintă de 20% până în 2030, potrivit unei analize a firmei de consultanţă Chadbourne & Parke, publicată anul trecut.

Statul cel mai bogat din regiune a anunţat şi cele mai măreţe planuri. Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, inten­ţionează să investească peste 100 miliarde de dolari pentru a ajunge până în 2032 la o capacitate totală de 54.000 MW instalată în centrale pe surse regenerabile. Spre comparaţie, în Europa s-au instalat uşor peste 78.000 MW în mai mult de un deceniu de dezvoltare a sectorului.

Deşi investitorii se confruntă încă cu obstacole de ordin administrativ, sprijinul financiar oferit în statele arabe pentru proiectele de energie rege­nerabilă este similar cu cel din Europa, adică certificate verzi sau tarife regle­mentate (feed-in tariffs).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO