ZF 24

Pahare pline: Cei mai mari cinci producători de băuturi spirtoase au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 424 milioane de lei

Anuarul de business al României 2019. Cei mai mari jucători din economie

Pahare pline: Cei mai mari cinci producători de băuturi...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.08.2019, 15:13 1197

Cei mai mari cinci producători de băuturi spirtoase au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 424 milioane de lei, în creştere cu 23% faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Avansul este aproape dublu faţă de creşterea raportată în anul anterior.

Liderul pieţei, Alexandrion Grup România, a ajuns anul trecut la 193 mil. lei, plus 17% faţă de anul precedent. Compania controlată de familia Salameh este şi cea mai activă din sector, aceasta demarând o investiţie de 100 de milioane de euro în SUA. 

În prima etapă, Alexandrion va investi peste 40 de milioane de dolari pentru a transforma o clădire existentă într-o distilerie de 11.000 mp, cu un centru pentru turişti şi săli de degustare.

După finalizarea construcţiei, în anul 2020, noua distilerie va produce băuturi spirtoase premium, adaptate pieţei din SUA, cum ar fi whisky, bourbon, gin, brandy şi votcă. Piaţa băuturilor spirtoase este una dificilă, având în vedere că jucătorii se luptă cu comerţul la negru, dar şi cu autoconsumul. Conform datelor furnizate anterior de Asociaţia Spirits România, piaţa neagră a produselor spirtoase atinge anual 170 mil. litri, adică 75% din totalul pieţei de băuturi spirtoase. Pe piaţa băuturilor spirtoase activează atât producători, cât şi importatori. Una dintre cele mai mari categorii de băuturi de import este whisky-ul, unde consumul a ajuns în 2017 la 5,2 milioane de litri, adică circa un pahar de 200 ml per capita, arată o analiză anterioară a ZF făcută pe baza datelor companiei de cercetare The IWSR. Consumul de whisky a fost pe o pantă ascendentă în ultimii ani, având în vedere că în 2013 acesta se situa la 4,36 milioane de litri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO