ZF 24

Ovidiu Silaghi (PNL) a „căzut“ pe ascultările DNA şi şi-a retras candidatura de ministru

Ovidiu Silaghi (PNL) a „căzut“ pe ascultările DNA...

Autor: Catalina Cocolos, Liviu Dadacus

19.08.2013, 21:37 713

Şeful DNA a cerut, luni, procurorului general al României să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte din perioada în care a fost ministru al transporturilor.

„În conformitate cu preve­de­rile art. 109 alin. 2 din Con­stituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procu­ro­rul-şef al Direcţiei Naţionale Anti­corupţie, doamna Laura Co­druţa Kovesi, a solicitat pro­cu­rorului general al Par­chetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesi­zeze Camera Deputaţilor pen­tru formularea cererii de înce­pere a urmăririi penale îm­po­triva deputa­tului Sila­ghi Ovidiu Ioan, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în for­mă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de mi­nis­tru al transporturilor“, spune DNA.

Potrivit procurorilor, exis­tă indicii şi date temei­ni­ce potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, admi­nis­trator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către com­pania de transport ae­rian din grupul de firme con­trolate de omul de afa­ceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Euro­pa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea con­trac­telor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Com­pania Na­ţio­nală de Auto­străzi şi Dru­muri Naţionale din Ro­mâ­nia SA, structură aflată sub auto­ritatea Mi­nis­te­rului Trans­por­turilor, şi pentru ca plăţile inter­me­diare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte“, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

Liberalul Ovidiu Silaghi a fost nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Premierul Ponta declara, în 13 august, că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca, dacă preşedintele Băsescu respinge nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, să fie înaintată imediat o altă propunere, opinând că probabil îi face un „dosar“ celui nominalizat.

Prim-ministrul a arătat că a discutat şi cu Ovidiu Silaghi, iar în cazul în care nominalizarea este respinsă, coaliţia de guvernare va face imediat o nouă nominalizare, care, conform Constituţiei, nu mai poate fi respinsă de preşedinte.

Ponta a spus că liderii USL au luat în calcul posibila respingere a lui Ovidiu Silaghi, dar nu au discutat încă despre persoane concrete pentru o nouă nominalizare.

Întrebat dacă ştie că preşedintele Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Silaghi, Ponta a replicat: „Probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi“.

Întrebat dacă ştie că Ovidiu Silaghi ar fi primit o citaţie la DNA, Ponta a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru, dar că, dacă s-a întâmplat acest lucru, probabil Silaghi va fi chemat la parchet înainte de 23 august.

Surse judiciare au declarat că Silaghi ar fi trebuit să fie citat în 21 august să se prezinte la DNA.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordonează activitatea instituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, în 23 iulie, că va lua în 23 august o decizie privind numirea lui OvidiuSilaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit preşedintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră la 25 august, dar această dată pică duminică. El a subliniat că, în consecinţă, va lua pe 23 august o decizie legată de Silaghi.

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar“.

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă“.

Ponta: Voi face o altă propunere

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al transporturilor, el menţionând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă susţinută, la sediul USL, alături de vicepremierul liberal Daniel Chiţoiu. „PNL se va reuni până la data menţionată de domnul premier şi BPN va nominaliza altă persoană“, a spus la rândul său Chiţoiu.

El a adăugat că sunt mai multe propuneri din PNL pentru funcţia respectivă, fiind vorba de persoane care au mai îndeplinit funcţii administrative sau parlamentari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO