ZF 24

OUG 13 şi OUG 14, dezbătute în plen. PNL: Să nu mai existe un alt atac/USR: Să se îngroape calul mort

OUG 13 şi OUG 14, dezbătute în plen. PNL: Să nu mai...

Autor: Cătălina Mănoiu

21.02.2017, 12:58 106

„Este bine că majoritatea parlamentară nu a boicotat dezbaterea acestei OUG. Evident, urmează votul final. Ne exprimăm convingerea că la votul final OUG 14 va fi adoptată. (…) Trebuie ca OUG 14 să fie dublată în decizie politică şi acţiune parlamentară de respingerea OUG 13. Decizia politică este la majoritatea parlamentară (…)”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, în plen.

Preşedintele interimar al PNL a cerut liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi premierului Sorin Grindeanu, să renunţe la orice atitudine care poate să se transforme într-un atac la justiţie. De asemenea, PNL a cerut majorităţii parlamentare să spună „transparent, predictibil şi cu fermitate”, cum intenţionează să pună în acord deciziile CCR cu prevederile codurilor penale.

Deputatul USR Dan Barna a susţinut că OUG 13 este „un cal mort care trebuie îngropat”.

„Ceea ce solicită USR este ca alături de OUG 14 pe care o vom adopta cu toţii, am impresia, este necesar ca adevăratul cal mort OUG 13 să se regăsească în acelaşi pachet şi să o adoptăm, (…) respingerea ei, înainte de adoptarea OUG 14 (…) pentru a nu ne trezi într-o aparentă fatalitate juridică la un moment dat în viitor.

Şi UDMR a susţinut că modificarea codurilor penale prin OUG a fost „o greşeală”.

Deputatul UDMR Korodi Attila a afirmat că OUG 13 a fost „o greşeală”, reamintind că UDMR a cerut tuturor grupurilor parlamentare să semneze un acord prin care niciodată dacă o forţă politică ajunge la guvernare nu va mai utiliza acest mandat OUG pentru a aduce modificări codurilor.

Preşedintele Comisie juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a luat cuvântul, în plen, afirmând că „OUG 14 a fost adoptată în regim de urgenţă, restul sunt declaraţii politice”.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a susţinut că „ideea că justiţia este infailibilă şi orice tentativă de reformare a justiţiei este un atac este o idee foarte greşită”.

„Acest Parlament trebuie să producă argument în faţa străinătăţii şi nu să vină cu argumente ale străinătăţii care să ne convingă pe noi. Să nu încercăm, aici, să limpezim lucrurile cu argumente pe care le aflăm în afara hotarelor ţării”, a spus Vosganian.

Varujan Vosganian a susţinut că va veni o zi când aleşii vor fi „stânjeniţi” de modul în care s-au desfăşurat protestele.

„Când vom vedea documentare cu copii care joacă şotron pe verbe la indicativ prezent, care calcă în picioare păpuşi cu nume de oameni şi părinţi extaziaţi s-ar putea s-ar putea să ne fie puţină stânjeneală”, a spus Vosganian.

Deputaţii au discutat imediat după dezbaterea OUG 14 şi legea pentru respingerea OUG 13.

USR a propus adoptarea unui amendament care să prevadă că OUG 13 şi-a încetat efectele, fiind susţinut de PNL, însă, plenul a respins amendamentul.

"USR este pentru adoptarea acestei legi, respingerea OUG 13, însă, am propus amendamente cu singurul scop de a elimina nişte vulnerabilităţi din punct de vedere constituţional", a susţinut deputatul USR Stelian Cristian Ion.

Ambele proiecte de lege vor intra în şedinţa de vot final, programată pentru ora 13:00.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO