ZF 24

Orange: Ne surprinde “modul grăbit” prin care se doreşte introducerea taxei de 5% pe venituri; ne îngrijorează cum vor fi folosite fondurile colectate

Jean Francois Fallacher, CEO al Orange Romania

Jean Francois Fallacher, CEO al Orange Romania

Autor: Adrian Seceleanu

09.06.2015, 21:08 2306

Orange, liderul pieţei locale de telefonie mobilă, cu afaceri anuale de peste 900 mil. euro, care oferă din anul 2013 şi servicii de televiziune prin satelit, a atacat în termeni duri intenţia Guvernului Victor Ponta de a introduce printr-o ordonanţă de urgenţă care ar urma să intre în vigoare luna viitoare o taxă de 5% pe venituri pentru susţinerea unor staţii radio şi TV, la pachet cu o reducere a TVA-ului la 9% pentru aceste servicii.

"Suntem surprinşi de modul grăbit prin care se doreşte adoptarea acestei Ordonanţe de urgenţă şi considerăm necesară realizarea unui studiu de impact asupra pieţei, precum şi trimiterea spre consultare publică a proiectului”, au declarat reprezentanţii Orange.

Proiectul de OUG a primit la începutul acestei luni un aviz pozitiv de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ce iniţial acelaşi organism respinsese proiectul. Din declaraţiile transmise de grupul Telekom şi acum de Orange rezultă că această intenţie a Guvernului nu a fost discutată în prealabil cu vreun furnizor de servicii de televiziune.

Rezervat de regulă în comentariile privind proiectele guvernamentale, grupul Telekom - unde acţionar minoritar este statul român prin chiar ministerul care a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă (al Societăţii Informaţionale) - a adoptat de această dată un discurs dur, atacând printre altele şi absenţa unui proces de consultare. “Noua iniţiativă legislativă a fost formulată fără ca mediul de afaceri să fie consultat în prealabil. În plus, propunerea este vagă şi lasă loc de interpretări: spre exemplu, nu este clar dacă taxa de 5% este aplicabilă doar veniturilor realizate din furnizarea servicilor TV sau veniturilor totale”, conform grupului Telekom.

Orange, care a ajuns la sfârşitul primului trimestru din acest an la aproape 200.000 de clienţi pentru serviciile sale de televiziune prin satelit, solicită Guvernului să treacă acest proiect prin procedura de consultare publică, astfel încât să fie clarificate inclusiv întrebările legate de utilizarea fondurilor. “De asemenea, suntem îngrijoraţi de modul în care vor fi folosite fondurile colectate şi de modul în care piaţa va fi afectată în urma acestui proiect. De aceea, considerăm a fi o prioritate consultarea publică a tuturor celor implicaţi înainte de a trece Ordonanţa de urgenţă", conform reprezentanţilor Orange.

Conform proiectului de OUG banii colectaţi de la furnizorii de servicii TV ar urma să fie utilizaţi pentru finanţarea unor “acţiuni si programe care asigura    libertatea de informare, diversitatea de opinie şi pluralismul în domeniul serviciilor de televiziune şi radio, precum şi susţinerea programelor informativ-cultural-educative”.

Cine va stabili către ce posturi radio TV vor merge banii luaţi de la companiile de telecomunicaţii? Guvernul, la propunerea Ministerului Societăţii Informaţionale, conform proiectului: “Organizarea şi funcţionarea Consiliului Fondului Audiovizual, componenţa  acestuia precum şi criteriile de repartizare a Fondului Audiovizual vor fi supuse aprobării Guvernului de către Ministerul pentru Societatea Informaţională în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei ordonanţe de urgenţă”.

Furnizorii de servicii de televiziune prin cablu, satelit şi internet au aproximativ 7 milioane de abonaţi, valoarea anuală a veniturilor generate de acest business fiind de aproximativ 400 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO