ZF 24

Oracle „testează“ piaţa din Iaşi pentru a-şi extinde operaţiunile din România. Cum sunt salariile din Iaşi faţă de Bucureşti sau Cluj?

În Iaşi a început să se contureze un nou centru de IT şi outsourcing cu firme precum Pen­talog, Endava, Xerox, Amazon, Capgemini sau XL World, care au acces la 65.000 de studenţi în nouă universităţi, dintre care cinci sunt de stat, la peste 1.000 de absolvenţi de studii de IT în fiecare an şi în jur de 1.500 de absolvenţi de limbi străine şi economie. Foto: Shutterstock

În Iaşi a început să se contureze un nou centru de IT şi outsourcing cu firme precum Pen­talog, Endava, Xerox, Amazon, Capgemini sau XL World, care au acces la 65.000 de studenţi în nouă universităţi, dintre care cinci sunt de stat, la peste 1.000 de absolvenţi de studii de IT în fiecare an şi în jur de 1.500 de absolvenţi de limbi străine şi economie. Foto: Shutterstock

Autor: Corina Mirea

10.10.2014, 16:06 4669

Gigantul american Oracle, una dintre primele multinaţionale care au văzut Ro­mânia drept o piaţă cu viitor pentru industria de IT şi de outsourcing, intrată pe plan local în urmă cu aproape 20 de ani, vrea să îşi extindă operaţiunile din România cu un nou birou, de data aceasta la Iaşi, potrivit unor surse din industrie, dar şi din mediul de business ieşean.

Aceleaşi surse susţin că planurile celor din conducerea Oracle România legate de deschiderea unui birou la Iaşi au trecut de etapa incipientă, având deja o echipă venită din ţara de orgine a companiei-mamă care mai trebuie doar să se decidă asupra unui spaţiu de birouri.

ZF l-a contactat telefonic pe Sorin Mândruţescu, şeful Oracle România, pentru a confirma sau infirma zvonul potrivit căruia compania urmează să deschidă un birou la Iaşi şi a trimis o solicitare, în scris, în acest sens şi către cei care se ocupă de comunicare pentru organizaţie.

„Oracle nu comentează în legătură cu afirmaţiile referitoare la eventuale planuri de expansiune“, a fost răs­punsul companiei. Astfel, rămâne de văzut ce servicii vor furniza angajaţii din noul birou, dacă acesta va deveni o a doua locaţie de business, dacă va fi un centru de suport pentru Oracle sau pentru clienţii externi. „Mu­tarea“ celor de la Oracle urmează un fir logic, având în vedere că, după ce zone precum Braşov, Cluj sau Timi­şoara au fost „acaparate“ de jucătorii din IT şi outsourcing în ultimii ani, Iaşiul a devenit următoarea piaţă de cucerit pentru cei care vor să se extindă în domeniu. De altfel, în prezent, în Iaşi a început să se contureze un nou centru de IT şi outsourcing cu firme precum Pen­talog, Endava, Xerox, Amazon, Capgemini sau XL World, care au acces la 65.000 de studenţi în nouă universităţi, dintre care cinci sunt de stat, la peste 1.000 de absolvenţi de studii de IT în fiecare an şi în jur de 1.500 de absolvenţi de limbi străine şi economie. Totodată, mai există cel puţin două companii care se uită la Iaşi ca destinaţie pentru viitoare planuri de extindere, după cum se aude în piaţă.

Pe lista punctelor de atracţie care ar putea face din Iaşi următorul nucleu de business din România se numără şi investiţiile promise de Consiliul Judeţean Iaşi în modernizarea aeroportului local, care deja are opt destinaţii de zbor directe până la Viena, Londra, Tel Aviv sau Roma, planul de înfiinţare a unui parc industrial, clusterul IT din care fac parte 45 de entităţi şi, poate cel mai important, salariile mult mai mici decât în Bucureşti, spre exemplu. Dacă în Iaşi salariul mediu ajungea în luna iunie a acestui an la puţin peste 1.500 de lei net (adică sub 350 de euro), în Bucureşti acesta depăşea 2.300 de lei net (spre 500 de euro), iar în Cluj era de aproximativ 1.800 de lei net, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO