ZF 24

Opt medici pleacă în fiecare zi din ţară să muncescă în străinătate

Opt medici pleacă în fiecare zi din ţară să...

Autor: Ioana David

11.02.2014, 10:56 614

Aproximativ 3.000 de medici români au plecat să muncească în străinătate în 2013, arată datele Colegiului Medicilor din România. Informaţia Colegiului este completată de mai multe citate din publicaţii precum Guardian sau British Medical Journal care au analizat migraţia medicilor români în ţări din Uniunea Europeană.

Spre exemplu, The Guardian notează, citându-l pe Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România că sistemul de sănătate românesc a intrat în criză şi se confruntă cu lipsa specialiştilor, în vreme ce mii de medici pleacă să lucreze în Marea Britanie şi alte ţări europene.

„Este trist că presa din alte ţări semnalează acest fenomen şi că decidenţii din România rămân indiferenţi şi nu iau nicio o măsură concretă pentru a motiva medicii să rămână în România. Trebuie să remarcăm, totodată şi un grad de ipocrizie din partea ţărilor care primesc medicii români, deoarece ele îşi rezolvă problema de sănătate publică, dar nu iniţiază nici un program prin care cheltuielile educaţionale ale statului român să fie recuperate prin programe şi proiecte de pregătire profesională în România şi investiţii în sistemul de sănătate”, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate, statul plătind pentru pregătirea lor aproape 230 milioane de euro, potrivit unor informaţii anterioare ale lui Astărăstoae, citate de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO