ZF 24

OpenAI, una dintre cele mai mari companii de inteligenţă artificială din lume, urmăreşte o evaluare de 90 de miliarde de dolari într-o posibilă vânzare de acţiuni

OpenAI, una dintre cele mai mari companii de...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.09.2023, 12:23 1009

OpenAI, start-up-ul AI din spatele ChatGPT, negociază cu investitorii cu privire la o posibilă vânzare a acţiunilor existente, la o evaluare mult mai mare decât cea efectuată în urmă cu câteva luni, raportează Reuters.

Tranzacţia propusă ar putea ridica OpenAI, companie susţinută de Microsoft, la o valoare cuprinsă între 80 şi 90 de miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal, prima publicaţie care a relatat despre potenţiala vânzare de acţiuni. Aceasta ar face din OpenAI una dintre cele mai valoroase companii private din lume, într-un moment de entuziasm major pentru start-up-urile AI.

ChatGPT, un chatbot care poate genera răspunsuri asemănătoare celor umane pe baza indicaţiilor utilizatorului, a contribuit fundamental la creşterea popularităţii inteligenţei artificiale. Spaţiul AI a fost salutat ca fiind următoarea frontieră a lumii tech, devenind, în ultima perioadă, principalul punct de interes în Silicon Valley.

Dacă se finalizează, tranzacţia ar fi a doua vânzare majoră de acţiuni demarată de start-up-ul AI, marcând o creştere meteorică a evaluării companiei. La începutul acestui an, OpenAI a realizat o vânzare de acţiuni în valoare de 300 de milioane de dolari, la o evaluare de 30 de miliarde de dolari.

SpaceX şi alte start-up-uri mature au demarat vânzări regulate de acţiuni fără a ieşi la bursă, permiţând angajaţilor şi investitorilor existenţi să încaseze bani din valoarea în creştere a capitalului lor în companie.

OpenAI a obţinut în acest an o finanţare primară de 10 miliarde de dolari de la Microsoft, pe care o foloseşte pentru a dezvolta noi produse şi pentru a finanţa antrenarea modelelor de inteligenţă artificială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO