ZF 24

«Olee, ole, ole, ole, viza Schengen nu mai e! Hai, inşi, cu toţi să ne unim, în Europa năvălim!» Românii sunt unii dintre cei mai optimişti cetăţeni ai Uniunii Europene: 60% dintre români au o imagine pozitivă despre UE

Eurobarometrul arată o creştere puternică a percepţiei pozitive a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană în toate domeniile - de la economie la starea democraţiei.

Eurobarometrul arată o creştere puternică a percepţiei pozitive a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană în toate domeniile - de la economie la starea democraţiei.

Autor: Iulian Tenchiu

06.08.2019, 13:00 3734

♦ România se află pe locul 2, la egalitate cu Portugalia, în ceea ce priveşte imaginea pozitivă faţă de UE ♦ Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană, numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creştere şi peste media europeană (60%, faţă de o medie UE de 44%).

„Consider că aderarea la UE a fost una benefică pentru România, acele infuzii de capital, dacă erau genstionate de nişte oameni capabili, ne puteau aduce mari satisfacţii economice şi puteau ridica foarte mult nivelul de trai din România. Este adevărat că am pro­fitat mult de pe urma deschiderii hota­relor“,  a declarat pentru ZF Cătălin Bădulescu, 22 de ani, student al Academiei de Studii Eco­nomice din Bucureşti.

Mai mult decât atât, 52% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, în timp ce media europeană a încrederii este de 44%. Românii sunt de părere că unitatea este singura soluţie pe care UE ar trebui să o implementeze pentru a se putea ridica din punct de vedere economic la nivelul marilor puteri ale lumii cum sunt SUA şi China.

„Este nevoie să avem încredere în UE, avem nevoie de UE ca de aer şi UE are nevoie de noi. Ţări precum China sau SUA deja sunt din punct de vedere tehnologic, de exemplu, mai avansate decât gigantul UE cu 28 de state. Este nevoie de o Europă unită, altfel nu poate spera nici măcar Germania, cu atât mai puţin o ţară precum România, să concureze economic cu giganţii care se nasc acum. Uniunea Europeană are un viitor şi dacă nu are trebuie creat“, a declarat pentru ZF Bogdan, 24 de ani, absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. În plus, 50% dintre autohtoni sunt optimişti atunci când vine vorba despre situaţia pieţei muncii, în timp ce media europeană privind optimismul asociat situaţiei de pe piaţa muncii este de 44%.

„Pentru piaţa muncii, apartenenţa la UE are un rol şi pentru România, însă, din păcate, din acest punct de vedere am fost dezavantajaţi. Îmi aduc şi acum aminte, eram elev prin clasa I şi de revelionul din 2002 se cânta la televizor: «Olee, ole, ole, ole, viza Schengen nu mai e! Hai, inşi, cu toţi să ne unim, în Europa năvălim!» M-am bucurat şi eu, cu toată lumea, însă 17 ani mai târziu vedem efectele secundare ale oportunităţilor pentru lucrătorii români pe pieţele străine care au un avantaj net privind salariile“, a mai spus Bogdan, pentru ZF.

Acest ultim sondaj Eurobarometru stan­dard a fost realizat după alegerile europene, între 7 iunie şi 1 iulie 2019, în toate cele 28 de state membre ale UE şi în cele cinci ţări candidate. Printre principalele constatări se nu­mără un sprijin record pentru moneda euro şi transformarea schimbărilor climatice în a doua preocupare majoră la nivelul UE, după imigraţie.

Sprijinul pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, peste trei sferturi dintre respondenţii din zona euro (76 %, +1 punct procentual; +9 faţă de primăvara anului 2014) declarându-se în favoarea monedei unice. În ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%, mai arată sondajul Eurobarometru.

„Nu cred că suntem pregătiţi financiar să preluăm şi noi moneda euro. Chiar dacă ne lăudăm cu cea mai mare creştere economică din UE, tot mai avem de aşteptat până în punctul în care să ne zică vânzătoarea de la magazin că o pâine e 20 de cenţi“, a declarat pentru ZF Claudiu Davidoiu, 21 de ani, student al Facultăţii de Administraţie şi Afaceri din cadrul Universităţii Bucureşti.

Noul sondaj Eurobarometru arată o creştere puternică a percepţiei pozitive a cetă­ţenilor faţă de Uniunea Europeană în toate do­meniile - de la economie la starea democra­ţiei.

Acestea sunt cele mai bune rezultate de la son­dajul Eurobarometru din iunie 2014, realizat înainte de intrarea în funcţie a Comisiei Juncker.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO