ZF 24

Oficialul însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti: „Pentru toţi investitorii, incluzându-i şi pe cei americani, stabilitatea şi predictibilitatea sunt vitale... şi de aceea credem că un nou acord cu FMI ar trebui încheiat“

Duane Butcher

Duane Butcher

Autor: Marius Fratila

03.07.2013, 21:21 157

România a făcut progrese importante în ceea ce priveşte cum ar fi combaterea terorismului şi cooperarea pe probleme de securitate, însă în programul Visa Waiver nu este o ofertă pentru ţările partenere, ci se bazează strict pe respectarea cerin­ţe­lor legislaţiei americane, a explicat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, într-un interviu pentru Mediafax. El conduce de şapte luni reprezentanţa SUA la Bucureşti după plecarea în decembrie a ambasadorul Mark Gitenstein.

„Înţeleg că poate e o frustrare în rândul românilor şi oficialilor de aici, dar e important de amintit că nu vorbim de un mod de a judeca o ţară, nu e o ofertă pe care o facem partenerilor cei mai buni. Legislaţia are cerinţe foarte precise care trebuie îndeplinite şi în privinţa unora dintre acestea, cum ar fi combaterea terorismului şi cooperarea pe probleme de securitate România a făcut progrese importante, dar ceea ce e necesar acum este reducerea acestei rate de refuz şi modificarea legislaţiei pentru a face criteriile ceva mai accesibile.“

SUA urmăresc „cu mare atenţie“ procesul de revizuire a Constitu­ţiei şi că indiferent de modificările aduse, trebuie avute în vedere respectarea statului de drept, întărirea instituţiilor statului şi continuarea luptei anticorupţie. De asemenea, americanii susţin puternic coabitarea dintre preşedintele Băsescu şi premierul Victor Ponta.

 

Ce a mai spus Duane Butcher:

  • Respectarea statului de drept şi transparenţa sunt importante pentru investitorii americani, la fel ca şi predictibilitatea şi stabilitatea mediului de afaceri. Partea americană are aşteptări privind respectarea recomandărilor din ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

  • SUA au fost neutre în proiectele Nabucco West şi TAP. Decizia defavorabilă Nabucco nu trebuie interpretată ca o declaraţie negativă la adresa României, fiind determinată de argumente comerciale.

  • Nominalizarea noului ambasador al SUA la Bucureşti ar trebui anunţată de Casa Albă în săptămânile următoare.

  • Cele mai multe companii americane au o experienţă pozitivă în România. Vin aici şi reuşesc să scoată profit. Găsesc aici o forţă de muncă foarte bună, avantaje geografice, dar în acelaşi timp auzim în mod constant de la firmele americane despre îngrijorările lor privind predictibilitatea, transparenţa, stabilitatea.

  • Tocmai am fost la Iaşi. Delphi Diesel este acolo cu o investiţie foarte mare, au angajat 3.000 de oameni, este cel mai mare angajator privat din judeţ şi fac o treabă impresionantă. Nu e vorba numai de cea mai bună fabrică în domeniu din România, ci şi una dintre cele mai bune din lume.

  • În ultimele şapte luni, priorităţile noastre principale au fost problemele economice şi de business, promovarea firmelor americane care lucrează în România, în climatul de afaceri de aici, politicile de securitate şi politica internaţională, desigur. Dar şi statul de drept şi întărirea instituţiilor din România, am susţinut puternic coabitarea între premier şi preşedinte şi nominalizarea noilor procurori-şefi.

  • Noi sperăm că România va îndeplini cerinţele UE din raportul MCV. Noi credem că e important ca nimeni să nu fie mai presus de lege, iar aleşilor în funcţii publice să le fie aplicate cele mai înalte standarde privind integritatea personală.

  • Pentru toţi investitorii, incluzându-i şi pe cei americani, stabilitatea şi predictibilitatea sunt vitale. Acordurile cu FMI sunt importante pentru realizarea nivelului de stabilitate şi predictibilitate pe care le caută investitorii. Şi de aceea credem că un nou acord ar trebui probabil încheiat.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO