ZF 24

Observatorul Astronomic: Ploaia de meteoriţi, cauzată de un obiect aflat de mult timp în jurul Soarelui

Observatorul Astronomic: Ploaia de meteoriţi, cauzată de un obiect aflat de mult timp în jurul Soarelui

Autor: Madalina Cerban

15.02.2013, 12:27 785

O ploaie de meteoriţi cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoţită de explozii violente, a spart vineri dimineaţă ferestrele unor imobile în mai multe localităţi, a provocat panică şi a rănit peste 250 de persoane, scriu agenţiile ruse citând autorităţile şi martori.

Pe de altă parte, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atenţie de NASA, va trece vineri seară la mică distanţă de Terra.

Contactat de MEDIAFAX, cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală, a declarat că ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali şi asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra sunt "două lucruri diferite".

"Azi-dimineaţă am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbită îl aducea exact în dreptul Pământului şi a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosferă azi. Iar pentru diseară avem un asteroid a cărui orbită se cunoaşte destul de bine şi ştim că va trece pe lângă, la vreo 30.000 de kilometri depărtare, şi nu există vreo posibilitate ca asteroidul acela să ajungă în atmosfera Pământului. El se mişcă cu o viteză de 8 kilometri pe secundă şi nu are cine să-l scoată de pe traiectoria lui, să i-o modifice. Va trece pe lângă noi", a explicat Adrian Sonka.

El a mai spus că momentan nu se poate considera că sunt asemănătoare cele două fenomene, pentru că obiectul care a intrat vineri dimineaţă în atmosferă se află cam la 500.000 de kilometri depărtare de cel care va trece vineri seară pe lângă Terra. "Distanţa este foarte mare, este distanţa Pământ-Lună şi încă puţin. Nu sunt obiecte care au legătură unul cu altul", a spus Adrian Sonka.

Dacă fenomenul de vineri dimineaţă nu a putut fi observat din România, cel de vineri seară poate fi observat din România, din Europa, din Africa şi din Australia. "Dar numai prin binoclu şi dacă poţi găsi constelaţiile, dacă le poţi recunoaşte", a spus Adrian Sonka. "Trebuie să îndrepţi binoclul către anumite stele şi să te uiţi cum trece asteroidul pe lângă ele. Dacă nu ştii constelaţiile, nu ai nicio şansă să vezi asteroidul", a atenţionat Sonka.

Şi Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu există nicio legătură între ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali şi asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra, precizând că nu există un pericol de ciocnire cu Pământul.

Asteroidul, care are o masă de 135.000 de tone, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, în caz de impact, un oraş mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodată de oamenii de ştiinţă care trece atât de aproape de Terra, a precizat Agenţia spaţială americană (NASA), citată de AFP.

Descoperit în februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastră la o distanţă de 27.600 de kilometri - o zecime din distanţa dintre Terra şi Lună -, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă.

Potrivit Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), vineri, la 21.24.42 (ora României), distanţa minimă dintre Pământ şi asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliţilor geostaţionari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deţine un simplu binoclu. Mişcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliţilor artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7,8 kilometri/secundă, precizează ROSA.

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie în direct, comentată de specialişti, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, pe măsură ce asteroidul se apropie de punctul în care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT. NASA va realiza totodată o animaţie în timp real a deplasării şi poziţionării asteroidului în raport cu Terra, însoţită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia şi din Europa, dacă vremea o va permite.

Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuşi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universităţii Harvard.

Acest astronom estimează că şocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafaţă întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial.

Potrivit anumitor estimări, unda de şoc din regiunea Tunguska a fost de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima, distrugând întreaga pădure pe o rază de 20 de kilometri.

Prin comparaţie, meteoritul considerat responsabil cu extincţia dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr.

NASA afirmă că a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi - cu diametre de peste 1 kilometru - care se află în apropiere de Terra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO