ZF 24

Obiectiv ratat: BRD nu a revenit pe profit in 2013. Francezii au avut pierderi de 385 mil. lei

Obiectiv ratat: BRD nu a revenit pe profit in 2013....

Autor: Razvan Voican

12.02.2014, 08:26 2530

BRD, filiala grupului francez Societe Generale, a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 385 mil. lei, efortul de curatare a portofoliului de credite neperformante tinand banca pe minus in absenta unor volume consistente de business nou. BRD inregistreaza astfel al doilea an la rand cu pierderi, dupa rezultatul negativ de 332 mil. lei din 2012.

”2013 a fost un an de tranzitie, in mare masura dedicat imbunatatirii organizarii interne si a administrarii riscurilor, precum si intaririi principalelor avantaje competitive”, spune Philippe Lhotte, presedintele BRD.

La noua luni banca raportase un profit net de 51 mil. lei, in conditiile in care in T3 avusese deja pierderi de 11,6 mil. lei din cauza costului cu provizioanele. Stocul finantarilor suferise deja o scadere de 5% fata de septembrie 2012, contractia portofoliului pe segmentul corporate fiind de peste 2 mld. lei.

Pe intreg anul banca a raportat o crestere de 1% a volumului creditelor de retail brute, pana la 17,2 mld. lei. Per ansamblu, creditele brute au scăzut cu peste 5%, până la 33,5 mld. lei. Depozitele au urcat consistent, cu aproape 13%, BRD fiind presata de banca-mama de la Paris sa inlocuiasca liniile de finantare de la grup cu resurse locale.

Philippe Lhote, instalat in toamna lui 2012 la carma BRD, nu a reusit asadar sa-si atinga obiectivul de a readuce banca pe profit. El spunea chiar in urma cu un an ca pierderea de 332 mil. lei raportata pe 2012 a fost un ”accident” singular si ca BRD avea sa revina pe profit in 2013.

”Ceea ce ma preocupa este sa facem profit, aceasta este tinta. Dar nu am venit in BRD sa tai adanc, ci sa continui construirea celei mai bune banci locale. Nu restrangem dimensiunea bancii, nu abandonam activitati, nu demantelam aceasta retea extraordinara care a fost construita si nu facem disponibilizari în masa. Suntem in schimb foarte atenti la costuri”, afirma Lhotte cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pe 2012. Strategia anuntata nu a dat insa rezultate, 2013 fiind in cele din urma al doilea ”accident” la rand.

Seful BRD a pastrat pana acum neschimbata echipa de conducere, cu o exceptie: postul de director general adjunct responsabil cu riscul si pentru care SocGen l-a trimis vara trecuta pe Didier Colin, un bancher cu experienta in SUA care a primit misiunea de a veni la Bucuresti pentru revizuirea si intarirea sistemului de management al riscului cu atat mai mult cu cat BRD fusese afectata in 2012 de scandalul fraudelor la creditare.

Suspiciunile despre o potentiala evolutie negativa a afacerilor BRD au fost alimentate pe parcursul anului trecut de retragerea bancii din spatiul public, Lhotte insusi evitand la maximum aparitiile publice. De-abia spre finalul lui 2013 BRD a revenit cu o campanie de imagine, incercand sa nu se lase uitata.

Banca nu a dat un pas inapoi doar la nivelul comunicarii, ci si pe piata creditarii, nereusind sa faca efortul de a-si onora pozitia de al doilea mare creditor al economiei.

In urma cu doi ani, fostul presedinte al BRD Guy Poupet anunta ca venise vremea ca banca sa iasa din carapacea in care intrase in incercarea de a controla costul riscului si sa se bata din nou pentru cota de piata. Succesorul sau Philippe Lhotte continua sa se lupte tot cu costul riscului, iar banca nu reuseste sa genereze suficient business nou incat sa dilueze stocul de neperformante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO