ZF 24

Oana Terteleac, Microsoft Romania: Acum 10 ani, cel mai rău lucru care se putea întâmpla era să ai un virus pe calculator, acum hackerii sunt mult mai creativi

Oana Terteleac, Microsoft Romania:  Acum 10 ani, cel mai...

Autor: Roxana Rosu

08.11.2016, 15:46 496

Ameninţările moderne de securitate nu mai seamănă deloc cu ce era în urmă cu 10 ani, când cel mai rău lucru care se putea întâmpla era să ai un virus pe calculator, a spus Oana Terteleac - Windows Business Group Lead M&O , Microsoft Romania, în cadrul Microsoft Summit 2016.

”Astăzi  atacurile au devenit ample, inteligente, hackerii sunt mai creativi şi ne trezim cu atacuri care nu lasă semne şi deschid backdoors pe calculator. Trebuie să gândeşti sistemul informatic din două perspective: prevenţie şi ce faci dacă firma e victima unui atac”.

Alte declaraţii:

Studiul Garner din 2013 arată că securitatea era un subiect în afara priorităţilor boardurilor, dar în 2015 era în top 3. E un sentiment de urgenţă şi e privit cu aceeaşi atenţie ca şi eficienţa sau productivitatea unei companii.  

Microsoft Inteligence Report, care compară situaţia de la noi cu alte ţări, arată că din păcate România este de multe ori de două ori peste media mondială pe multe paliere legate de securitate.

Faptul că nu i s-a întâmplat ceva rău nu este un motiv ca o firmă să nu aibă o politică de protecţia datelor. Atacurile de ransomware au fost foarte dese în ultimii ani.  

La nivel mondial, Windows 10 are peste 400 mil de utiilizatori şi vedem creştere şi pe zona de business, inclusiv în România.  Am redus mult fereastra de oportunităţi pe care pot ataca hackerii. Am văzut că 80% din calculatoarele afectate nu fac parte din activ directory, ele fiind astfel mai predispuse să fie atacate.

Windows 10 e în creştere în România. La fel şi  toate componentele de securitate, din zona de cloud.  Cel mai mare serviciu de cloud este la ora actuală Windows Update.

Când companiile nu fac update-urile la zi, acea infrastructură este o potenţială victimă pentru exploatarea unei vulnerabilităţi.

De cele mai multe ori problemele apar la sistemele de operare învechite, care nu mai pot fi sigure azi, pentru că o tehnologie care nu e la zi este un risc de securitate. Nu pentru că nu ar fi funcţională, ci pentru că lucrurile sunt diferite acum faţă de acum câţiva ani, este o altă arhitectură de securitate. E ca şi cum ai avea un Ferrari în faţa casei şi  în loc să ţii cheia în casă, o ţii intr-un safe. Sau ai o casă în care toate uşile dau spre afară şi un răufăcător nu poate intra dintr-o cameră în alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO