ZF 24

O veste bună: Antiviraulul Favipiravir va putea fi cumpărat din farmaciile cu circuit deschis

O veste bună: Antiviraulul Favipiravir va putea fi...

Autor: Laura Buciu

19.01.2022, 11:36 222

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spune că mortalitataea prin cazuri de COVID-19 este de până la 10 ori mai mică decât în octombrie 2021, când era acelaşi număr de cazuri noi zilnice. Totodată, Rafila anunţă că antivirale precum Favipiravir vor fi în farmaciile cu circuit deschis.

Ministrul Alexandru Rafila a spus, miercuri, în şedinţa de Guvern, că facilitarea testării va duce la controlul pandemiei, pentru că un caz diagnosticat şi izolat nu va mai transmite boala.

„O persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze aşa cum trebuie de asistenţă de sănătate din timp şi nu ajunge în stadii tardive ale bolii greu controlabile care au dus - aţi văzut - la o mortalitate foarte mare. Din punctul de vedere al mortalităţii, în acest moment, faţă de situaţia similară din luna octombrie, când se înregistra acelaşi număr de cazuri, mortalitatea este de circa 8 - 10 ori mai mică”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că Favipiravirul va fi disponibil şi în farmacii cu circuit deschis.

„În ceea ce priveşte medicaţia antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile şi până spre sfârşitul lunii, aşa cum am promis, primele cantităţi de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât şi la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor, unde pot primi şi tratamentul gratuit. În plus, toate aceste centre şi spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populaţie extrem de accesibilă. Medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp şi în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripţie şi cu o evidenţă clară, pentru că e medicament toxic şi trebuie să evităm ca populaţia să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a mai spus Alexandru Rafila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO