ZF 24

O nouă dimensiune a puterii în Ungaria: un stadion în poarta casei de vacanţă a premierului

Stadionul Pancho Arena  are o capacitate dublă comparativ cu populaţia satului în care a copilărit Orban. Sursa foto: Samsungsport.hu

Stadionul Pancho Arena are o capacitate dublă comparativ cu populaţia satului în care a copilărit Orban. Sursa foto: Samsungsport.hu

Autor: Ioana Tudor

22.04.2014, 00:02 1779

Premierul ungar Viktor Orban a inaugurat ieri în Felcsut, satul din apropierea Budapestei unde şi-a petrecut o parte din copilărie, stadionul Pancho Arena dedicat legendei fotbalului maghiar Puskas Ferenc, iar criticii premierului văd în acest stadion, amplasat chiar în vecinătatea casei sale de vacanţă, un capriciu inutil al unui om care are în mână puterea şi-l compară cu stadionul construit de dictatorul român Nicolae Ceauşescu în satul natal Scorniceşti şi care acum este neutilizat şi în paragină.

Stadionul a costat aproximativ 3,8 miliarde de forinţi (12,3 milioane euro) şi are o capacitate de 3.500 de locuri, de două ori mai mare decât populaţia Felcsutului, potrivit Daily News Hungary. Felcsut a fost denumit de fostul premier ungar Gordon Bajnai „capitala Orbanistanului”.

Stadionul este opera arhitectului maghiar Imre Makovetz şi găzduieşte Academia de Fotbal Puskas Ferenc, al cărei fondator este chiar Orban, precum şi o expoziţie permanentă cu obiecte care au aparţinut fotbalistului, precum tricouri, fotografii şi trofee.

Pancho Arena are încălzire sub gazon pentru a ţine temperatura între 13 şi 19 grade, iar scaunele din secţiunea VIP sunt din piele naturală. Cei care urmăresc meciurile din această secţiune pot revedea fazele cele mai importante din meci redate cu încetinitorul pe ecranele montate pe spatele scaunelor din faţă.

Unii observatori se întreabă ce se va întâmpla cu stadionul atunci când Orban nu va mai fi premier. Ei fac o paralelă între Pancho Arena, numit de unii „Santiago Orbaneu” şi stadionul construit de dictatorul român Nicolae Ceauşescu în satul natal Scorniceşti şi care acum este neutilizat şi în paragină.

Ce se întâmplă în Felcsut face parte din schimbările prin care a trecut Ungaria începând cu 2010, anul când premierul Orban şi partidul Fidesz au preluat puterea. Guvernul lui Orban a rescris constituţia şi a adoptat sute de legi, inclusiv un nou cod fiscal, care prevede deducerea taxelor pentru investiţiile în sport, scrie The New York Times.

Investiţia a creat locuri de muncă pentru o parte considerabilă din locuitorii din Felcsut, însă unii au avut de câştigat mult mai mult. Primarul Felcsutului Lorinc Meszaros, prieten al lui Orban, a devenit din instalator unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria. Compania lui de construcţii a fost unul dintre principalii contractori pentru construcţia stadionului şi s-a dezvoltat prin contractele încheiate cu statul, notează The New York Times.

Meszaros este, de asemenea, preşedintele fundaţiei care va administra Pancho Arena. Fundaţia este finanţată de unele dintre cele mai mari companii maghiare de stat, precum compania de petrol şi gaze MOL şi OTP, cea mai mare bancă din Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO