ZF 24

Numele cu care Polonia duce „asaltul“ corporatist asupra pieţei româneşti. Câţi bani au investit companiile polonze şi care este replica românilor

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2015, 16:06 1412

În România erau inregistrate 725 de companii poloneze până în martie anul trecut, acestea având un capital direct investit de 231,2 milioane de euro, potrivit datelor Registrului Comer­ţului. Datele statistice sugerează că numărul de firme cu capital polonez care deschid afaceri pe piaţa locală tinde să crească de la an la an, ca de altfel şi sumele investite. Potrivit statisticilor băncii centrale poloneze, soldul investiţiilor poloneze în România a scăzut de la 572 milioane de euro în 2012 la 564 milioane euro în 2013, anul celor mai recente date, în timp ce soldul investiţiilor româneşti în Polonia s-a redus de la 22,7 milioane de euro la -43,6 milioane de euro. Polonia se situează pe locul 22 în clasamentul investitorilor străini pe piaţa locală, cu 0,67% din totalul investiţiilor străine anul trecut – faţă de poziţia 25 la începutul anului 2013. 

Companiile cu capital polonez sunt implicate mai ales în industriile chimică, ali­mentară, a materialelor de con­strucţii, în producţia de ambalaje me­ta­lice uşoare, în transport, turism, acti­vităţi comerciale şi în industria fi­nan­ciară, potrivit Ministerului de Externe.

Sub ghidajul lui Ciech Chemical, Uzinele Sodice Govora au ajuns la pierderi zero după un plan drastic de restructurare în care au fost eliminate aproape 300 de locuri de muncă în decurs de un an. Proprietarii Uzinelor Govora au investit anul trecut 10 milioane de euro într-un calcinator, care va mări capacitatea de producţie de la 430.000 tone la 500.000 tone de sodă calcinată anual.

Ciech intenţionează, de asemenea, să majoreze capitalul Uzinelor şi caută clienţi în Africa şi India. Compania românească a fost pri­vatizată în 2002 şi cumpărată de omul de afaceri Marius Cristescu, pro­prietarul grupului Bega, care a vândut patru ani mai târziu către Ciech.

Can-Pack România, singura fabrică din Bucureşti în care se produc ambalaje pentru bere şi suc, a încheiat anul trecut cu afaceri de peste 315 mil. lei (71 de milioane de euro) după ce a vândut  850 de milioane de doze metalice. Ex­por­tu­rile au contribuit cu 50% la cifra de afaceri.

Tymbrak, cel mai mare pro­ducător de nectaruri din România, estimează pentru acest an o creştere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri.

În ultimul an, odată cu achiziţia brandului Salatini de la producătorul Pag Group din Craiova, investiţiile companiei s-au concentrat pe brandul de snackuri. Însă în această primăvară Tymbark a lansat trei sortimente de biscuiţi Tedi. Brandul Tedi a intrat în portofoliul companiei în 2001 şi până acum a fost prezent doar pe piaţa de băuturi răcoritoare.

Printre cele mai importante firme cu capital românesc prezente în Polonia sunt UTI Grupa Polska, care are ca obiective dezvoltarea de proiecte în sectoarele mana­ge­mentului traficului rutier, apărării şi securităţii IT, TOHANI Polska, cu activităţi în domeniul viticol (ambele firme au fost înfiinţate în 2011) şi United Global Food. ROMGAZ, cel mai mare producător de gaze naturale din România, are în Polonia câteva parte­neriate pentru explorări de hidrocarburi în perimetre de pe teritoriul polonez.
 

Relaţiile comerciale româno-polone

Cu o singură excepţie, 2009, un an de criză, schimburile comerciale româno-polone au crescut constant în ultimii zece ani, perioadă în care s-au „umflat“ de peste cinci ori, dar balanţa comercială dintre cele două ţări a înclinat permanent  spre Polonia. Trebuie remarcat că Polonia are o balanţă comercială excedentară cu cea mai mare parte a statelor membre ale Uniunii Europene, chiar şi cu Germania – principalul partener comercial. Însă anul 2013 reprezintă unul de cotitură, în care exporturile româneşti în Polonia au avansat mai rapid decât importurile.

Sub îndrumarea lui Ciech Chemical, Uzinele Sodice Govora au ajuns la pierderi zero după un plan drastic de restructurare în care au fost eliminate aproape 300 de locuri de muncă în decurs de un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO