ZF 24

Nu mai suntem ţara lui Dracula, ci a super-vitezei internetului

Nu mai suntem ţara lui Dracula, ci a super-vitezei...

Autor: Adrian Seceleanu

12.01.2014, 21:00 9942

România s-ar putea folosi de faptul că are una dintre cele mai mari viteze de acces la internet din lume, mai ridicată decât cea din ţări precum Japonia, Germania sau Statele Unite, stimulând dezvoltarea unor generaţii noi de aplicaţii şi servicii - precum cele de tip cloud şi de consultanţă video, a căror expansiune pe scară largă depinde de viteza datelor furnizate de operatorii de telecom, a declarat pentru ZF An­drei Pitiş, preşedintele Asociaţiei pa­tronale a industriei de software şi servicii (ANIS).

„Cloud-ul este un domeniu care ar putea creşte puternic în România, în condiţiile în care serviciile de date creează condiţii favorabile pentru o ase­menea evoluţie“, a spus Pitiş.


Recomandări ZF

Topul facultăţilor din România care produc cei mai buni IT-işti

RCS&RDS atacă dur pe telefonia mobilă 

Câţi lei costă un bitcoin şi unde în România se poate plăti cu moneda digitală?


 

"Pe de altă parte şi serviciile de outsourcing furnizate din România au beneficiat de calitatea ridicată a co­nexiunilor de date, iar în viitor ceea ce s-ar putea dezvolta ar fi zona de consultanţă video furnizată prin servicii precum Google Helpouts. Este un tip de serviciu care este furnizat la distanţă şi în care un specialist - un avocat, un programator - te poate ajuta într-un anume domeniu şi care te taxează la minut să te ajute. Este o tendinţă care este în creştere şi care poate lua amploare. Pe lângă conexiunea la internet este nevoie de cunoştinţe de engleză pentru a putea folosi această oportunitate.“

Intrată deja în folclorul global, viteza mare a serviciilor de date a ajuns să fie considerată cea mai importantă etichetă pentru România, după cum o arată şi un infografic republicat recent de Business Insider, în care în locul numelui fiecărei ţări de pe glob apare menţionat domeniul în care statul respectiv este mai cunoscut sau mai puternic.

Acolo unde altădată în asemenea infografice - relativ serioase - ar fi apă­rut poate Dracula sau Nadia Comăneci - pe hartă la Ro­mânia apare „viteza de acces la internet“.

Viteza serviciilor de acces la internet - un subiect de prim interes la nivel global în condiţiile în care o infrastructură dezvoltată de comunicaţii este cheie pentru a livra noi tipuri de produse şi servicii prin internet - este măsurată la nivel mondial de mai multe companii. În aceste topuri, publicate de companii precum Ookla sau Akamai, România ocupă de câţiva ani în mod constant unul dintre primele cinci locuri în lume la viteza maximă de descărcare a datelor. Spre exemplu, în cea mai recentă ediţie a topului realizat de americanii de la Akamai, România este pe locul patru la nivel global cu o viteză medie de vârf a conexiunilor la internet de 47,5 Mbps, într-un clasament în care numărul unu este Hong Kong.

Companiile locale RCS&RDS şi UPC oferă viteze de acces la net de până la 1 Gbps, respectiv 200 Mbps - unele dintre cele mai ridicate la nivel global, în timp ce operatorii de telefonie mobilă se pregătesc în acest an să mărească viteza maximă şi acoperirea serviciilor de date prin reţelele 4G.

Locul ocupat de România în aceste clasamente ale vitezei este obţinut totuşi şi pentru că România are încă serviciile de internet concentrate în marile oraşe, iar în acest context viteza medie este mai mare. “Pe măsură ce vom ajunge cu serviciile de internet şi în mediul rural, şi în toate şcolile - aşa cum sunt planuri acum, depinde cu ce viteză vom ajunge acolo pentru a ne păstra media actuală”, a adăugat Pitiş.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO