ZF 24

Subvenţiile directe în agricultură cresc cu 40%. Agricultorii simt o creştere a recoltelor cu 60% în acest an

Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

30.06.2013, 22:45 1623

Agricultorii români vor ajunge să primească subvenţii directe pentru terenurile lucrate de 196 euro/hectar în 2020, în creştere cu 40% faţă de nivelul actual, potrivit prevederilor din noua Politică Agricolă Comună, care va intra în vigoare începând cu anul viitor.

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute la Bucureşti prin­ci­pa­lele elemente ale noii Politici Agricole Comune, un „pachet“ de subvenţii gigantic care va urma să susţină afacerile fermierilor din blocul comunitar în perioada 2014-2020. România este prima ţară vizitată de comisarul european după ce în urmă cu patru zile liderii europeni au ajuns la un acord pe această temă.

„Nu a fost uşor de obţinut, dar am ajuns cu barca la mal după ce am depăşit antagonismele politice obişnuite dintre productivişti şi ecologişi, dintre liberali şi intervenţionişti. (...) Am reuşit să identificăm şi să promovăm interesul european, fără ca acesta să aducă atingere diverselor aşteptări naţionale“, a spus Cioloş, citat de Mediafax.

Agricultura este un business anual în România de aproa­pe 20 mld. euro şi a devenit extrem de interesant în ultimii ani odată cu investiţiile făcute de agricultorii români, companiile şi traderii străini în echipamente şi modalităţile de exploatare a pământului. Pentru acest an fermierii români aşteaptă recolte de cereale totale de 17,4 mil. tone, în creştere cu 40% faţă de anul trecut, la care se adaugă 2,2 mil. tone de plante oleaginoase, ceea ce în total înseamnă o creştere a recoltelor cu 60%.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO