ZF 24

Noua state care au aderat la UE in 2004, amendate pentru acumulare de stocuri

04.04.2007, 14:03 26

Noua din cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 au fost amendate cu suma totala de 41,1 milioane de euro pentru constituirea de stocuri prea mari de produse agroalimentare in perioada precedenta adeziunii la blocul comunitar, a anuntat Comisia Europeana, citata de Reuters.

Ingrijorat de inmultirea comerciantilor care isi supraincarca depozitele si de tendinta gospodariilor de a cumpara cele mai variate produse, de la carne de vita si cereale la usturoi, ciuperci si iaurt, pentru a le scoate la vanzare in perioada post-aderare, Executivul european a avertizat anterior ca va aplica amenzi substantiale noilor membri europeni cu un nivel suspect de mare al stocurilor de marfuri agroalimentare.

Cea mai mare amenda, de 12,45 milioane de euro, va fi aplicata Poloniei, in special pentru stocurile excesive de produse din carne. Pe pozitia urmatoare in functie de amploarea penalizarii se afla Cehia, cu o amenda de 12,29 milioane de euro.

Fiecare tara are la dispozitie patru ani pentru a plati amenda la bugetul Uniunii Europene, dar are posibilitatea de a efectua plata in rate, ultima transa urmand sa fie achitata pe 31 mai 2010, se spune intr-un comunicat al Executivului european.

Ungaria este singurul stat din grupul celor zece tari care au aderat la Uniunea Europeana in mai 2004 si nu a primit nicio amenda in acest caz. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO