ZF 24

Noua modificare a schemei de sprijin verzi le dă subvenţii mai mari noilor veniţi decât celor care au investit deja peste 3,5 mld. euro în eoliene

La începutul acestui an, ANRE a publicat un raport ale cărui concluzii arătau clar că schema de sprijin pentru energia verde este mult prea generoasă şi că trebuie redusă. Practic, recomandările acelui raport intră în vigoare din prima zi a anului viitor. Foto Shutterstock

La începutul acestui an, ANRE a publicat un raport ale cărui concluzii arătau clar că schema de sprijin pentru energia verde este mult prea generoasă şi că trebuie redusă. Practic, recomandările acelui raport intră în vigoare din prima zi a anului viitor. Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

17.12.2013, 20:28 1434

„De la 1 ianuarie 2014, proiectele eoliene noi puse în funcţiune vor primi 1,5 certificate verzi pe fiecare megawatt-oră, în loc de două, proiectele solare vor primi trei în loc de şase, iar hidrocentralele vor primi 2,3 certificate în loc de trei. Modificarea se aplică numai proiectelor noi şi nu se cumulează cu modifi­cările intrate în vigoare de la 1 iulie“, a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

La începutul acestei săptămâni a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind reducerea numărului de certificate verzi acordate pentru energia regenerabilă.

Oamenii din piaţă spun însă că documentul este scris ambiguu, la rândul lor având nevoie de explicaţii din partea ANRE pentru a înţelege prevederile noii legislaţii.


Cum va arăta schema?

„Îţi trebuie o traducere în limba română ca să înţelegi noul text de modificare a schemei de sprijin, dar după ce am cerut şi noi explicaţii, am înţeles că de la 1 ianuarie 2014 proiectele eoliene vor primi 1,5 certificate“, spune Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Potrivit textului iniţial al schemei de promovare pentru energie verde, fiecare megawatt-oră produs de un proiect eolian primea 2 certificate verzi, pentru proiectele solare se acordau 6 certificate, iar hidrocentralele mici primeau 3 certificate pentru fiecare megawatt-oră de curent injectat în sistem. Schema a fost gândită de statul român pentru a-şi atinge ţintele privind ponderea pe care energia regenerabilă o are în consumul total, ţinte obligatorii din postura de ţară membră a UE.

Problema a fost că deşi iniţial schema a avut un impact pozitiv neaşteptat, odată cu venirea crizei ea a devenit din ce în ce mai greu de suportat pentru consumatorii finali, ale căror facturi au crescut sub povara „subvenţiilor“ verzi. De la numai 14 MW în proiecte eoliene în 2009, România a ajuns anul acesta la peste 2.450 MW la finalul lunii octombrie după investiţii de peste 3,6 mld. euro, în timp ce proiectele solare au ajuns la 660 MW, de la nici măcar 1 MW în 2009, după investiţii de peste un miliard de euro. În 2012, subvenţiile pentru energia verde au ajuns la circa 300 de milioane de euro, potrivit Transelectrica.

La începutul acestui an însă, ANRE a publicat un raport ale cărui concluzii arătau clar că schema de sprijin pentru energia verde este mult prea generoasă şi că trebuie redusă.

Practic, concluziile acelui raport intră în vigoare din prima zi a anului viitor, acesta fiind primul termen legal în care se putea aplica această reducere.
Reducerile se aplică numai pentru proiectele care intră în funcţiune de la 1 ianuarie 2014.


Prima modificare

Însă, în contextul în care de la începutul acestui an ameninţările cu reducerea activităţii sau chiar cu relocarea au devenit tot mai pronunţate din partea unor companii precum Alro sau ArcelorMittal Galaţi, Guvernul a luat în iulie măsura de a amâna temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru proiectele deja în funcţiune, acestea urmând să fie recuperate în perioada 2017-2020. Guvernul a preferat astfel să nu reducă propriu-zis schema de sprijin, ci să-şi creeze o datorie pentru anul 2017.

Astfel, din iulie 2013 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele eoliene, două certificate verzi pentru centralele electrice solare.

Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu cu 31.03.2017 pentru hidrocentrale şi proiecte solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru eoliene. Practic, în loc de a primi deodată două certficate verzi, investitorul într-o centrală eoliană primeşte acum doar unul, pe celălalt urmând să-l recupereze din 2018. La solare, investitorii primesc 4 certificate verzi în loc de 6, celelalte două urmând să fie recuperate din 2017.


Cei din urmă sunt cei dintâi

Astfel, investitorii în eoliene şi hidrocentrale care intră pe schema de sprijin redusă din ianuarie 2014 vor primi mai multe certificate decât cei care au deja proiectele în funcţiune, dar care au fost afectate de modificările introduse de la 1 iulie, anul acesta.

„Cei din urmă vor fi cei dintâi. Oricum, nu se cumulează reducerea de la 1 ianuarie 2014 cu amânarea intrată în vigoare din iulie“, mai spune Ionel David.

Potrivit acestuia, sunt câteva proiecte eoliene de dimensiuni mari care vor intra pe piaţă anul viitor, dar în rest nimic nu este sigur. Acestea sunt sunt parc de 132 de MW al Energias de Portugal, unul dintre cei mai puternici investitori în eoliene din România, şi un proiect de 84 de MW făcut de LUKERG Renew, un joint venture între ruşii de la Lukoil şi italienii de la ERG Renew.

„Deja pun turbinele la aceste proiecte. În afară de aceste două proiecte, nu sunt decât tentative“, a mai spus David.
Potrivit acestuia, de la anul piaţa de proiecte eoliene, şi energia verde în general, va avea de înfruntat mai multe obstacole.

« Este taxa pe construcţii speciale de 1,5% şi se pare că şi cota obligatorie pentru furnizori privind ponderea energiei verzi se va reduce. Vom avea un exces de certificate în piaţă. Nu ştiu cum va reacţiona piaţa“, a mai spus reprezentantul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO